iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обучиха ученици от езиковата в Перник в съда

Обучиха ученици от езиковата в Перник в съда 10_1445589808

Има втора лекция от Пилотната образователна програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие, като отворени съдилища и прокуратури” се проведе вчера в съдебната палата в Перник.

Темата, която съдия Слава Георгиева от Административния съд изнесе пред присъстващите бе ”Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт.Структура на съдебната власт.Висш съдебен съвет” с лектор - съдия С.Георгиева от Административен съд – Перник.

Програмата се реализира за втора учебна година в Перник по споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, съгласувано с Регионалния инспекторат на образованието – Перник. В нея като лектори участват съдии от Окръжен съд, Районен съд и Административен съд – Перник, както и прокурори от Окръжна и Районна прокуратури – Перник. Лекционният курс се провежда със съдействието на ръководството на Гимназия с преподаване на чужди езици – “Симеон Радев” и преподавателя по дисциплината “Етика и право”, пред десетите класове в гимназията.

Основните цели на програмата са обогатяване познанията на учениците, формиране на правна грамотност и култура, запознаване със статута и структурата на съдебната власт в България, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт и повишаване степента на спазване на законите. Лекционният курс се провежда през цялата учебна година, като всеки месец се обсъжда различна тема от предварително одобрените.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.