iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обучават и учениците от езиковите в професия

Обучават и учениците от езиковите в професия 12_1418289329

Учениците от езикови гимназии ще се обучават за професия, като промяната ще бъде внесена при дебатите за новия просветен закон. Те ще имат възможност да получават практическа подготовка за професия.

За това се договориха депутатът от БСП Кирил Добрев и шефката на просветната комисия в Народното събрание Милена Дамянова от ГЕРБ. Идеята е след X клас учениците от езикови и хуманитарни паралелки да могат да работят, обясни Добрев пред "Сега". Соцдепутатът уточни, че предложението е на ръководството на Националната Априловска гимназия в Габрово. "Учителите от хуманитарните и езиковите училища се чувстват дискриминирани и ощетени от възможността само възпитаниците на професионалните гимназии да имат право на дуално обучение. Целта ни е всички деца да излизат от училище с професия", коментира Добрев.

Ако предложението бъде записано в новия просветен закон, десетокласници, които учат чужди езици, ще могат да работят като екскурзоводи в различни музеи - например в Етъра край Габрово, смята депутатът. Други гимназисти, които учат в училища по изкуствата, ще могат да трупат професионален опит в галерии, при куратори, в ателиета на приложници, в оркестри и музикални състави.

Промяната ще бъде внесена между първо и второ четене на проектозакона за училищното образование, който вече е внесен в парламента от Дамянова и депутати от ГЕРБ и предстои да се обсъжда на първо четене в комисията.

Дуалното образование в бившите техникуми бе въведено с промени в закона за професионалното образование. По новите текстове имаше политическо съгласие между "Коалиция за България" и ГЕРБ и проектозаконът мина в графата на приоритетните за предишния парламент. Обучението чрез работа представлява партньорство между професионалното училище или гимназия и един или няколко работодатели. Учениците трупат знания в съответната образователна институция и успоредно с това имат практика в в реална работна среда. Обучението по тази схема става въз основа на прием, заявен от работодателя пред директора на съответното училище. Дуалното образование се организира за ученици от ХI и ХII клас, които са навършили 16 години и които според Кодекса на труда могат да работят.

БЕЗ ПРАКТИКА

Въпреки че законът за дуалното образование беше приет в края на предишния парламент, подзаконовите нормативни актове още не са написани и той не може да влезе реално в практиката. За целта министърът на образованието трябва да напише с колегата си от социалното министерство наредба, с която се регламентира редът за дуалното обучение.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.