iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Образованието може да измъкне България от кризата

Образованието може да измъкне България от кризата 04_1429270045

Зам.-председателят на ЕК Юрки Катайнен призова България да работи за подобряването на качеството на образованието. Той смята, че това е ключов фактор за развитието й.

Той е категоричен, че важните условия за подобряване на бизнес климата у нас са свързани именно с образованието, но и със сигурността и стабилното управление.

„Свидетели сме на

застаряване на населението

трябва да сме сигурни, че има достатъчно работна сила”, подчерта Катайнен, който беше вчера в София, за да представи възможностите на плана „Юнкер”, който предвижда да бъдат отключени публични и частни инвестиции в реалната икономика на ЕС на стойност поне 315 млрд. евро за периода 2015 година-2017 година.

Европейският фонд за стратегически инвестиции ще е от полза за малките и средни предприятия и ще спомогне за публично-частните партньорства, увери Катайнен. Като примери той даде проекти в сектор „Енергетика” и „Транспорт”.

Зам.-шефът на ЕК отбеляза, че някои държави възнамеряват да създадат пул от

проекти за енергийна ефективност

например за сгради, които накрая ще се санират от частни компании. Идеята е като се създаде този пул, да се привлече и финансиране от европейския фонд, посочи Катайнен.

Много важна тема е енергийната ефективност и по плана „Юнкер” за следващата година и да заложим пари да продължи санирането на блоковете, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов, след като се срещна със заместника на Жан-Клод Юнкер.

По-късно вчера Катайнен запозна с плана „Юнкер“ и президента Росен Плевнелиев. Еврокомисарят подчерта, че амбицията на ЕК е да отключи както публичен, така и частен капитал в подкрепа на малките и средните предприятия, които съставляват гръбнака и на българската икономика. Плевнелиев от своя страна определи инвестиционната програма като навременна и стратегически важна инициатива. Според него чрез нея може да се постигне по-добра свързаност между страните от Балканите, които да работят заедно за привличане на повече инвестиции в региона. „България се стреми да бъде двигател на интеграционните процеси в Югоизточна Европа и да покаже, че европейските инструменти работят“, подчерта държавният глава пред Катайнен.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.