iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Образованието иска съдействие от прокуратурата за пресичането на практиката да се предлагат решени тестове срещу заплащане

Образованието иска съдействие от прокуратурата за пресичането на практиката да се предлагат решени тестове срещу заплащане 05_1463372931

Няколко дни преди началото на майската изпитна сесия за абитуриентите просветното министерство полага усилия да предотврати евентуални злоупотреби, като зам.-министърът на образованието Диян Стаматов е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с молба за съдействие при установяване на евентуални нарушения, за които в МОН вече имало постъпили сигнали. Исканото съдействие е най-вече свързано с пресичането на порочната практика да се предлагат решени тестове срещу заплащане, уточняват от ведомството.

Тази година МОН смята да наблюдава случващото се в изпитните зали в реално време чрез единна мрежа на всички камери в училищата у нас. Очаква се за първи път да бъдат събрани не само телефоните на зрелостниците, но и тези на квесторите. Няма да се допускат и други техники като часовници, мобилни химикали и пр. Стаите и тоалетните ще бъдат запечатани в деня преди изпита. Министерството твърди, че има и пакет от тайни мерки, които ще бъдат задействани при нужда.

Матурата по български език и литература е на 18 май, а на 20-и е вторият изпит, на който ученикът сам избира по кой предмет да се яви.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.