iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма одобрени учебници за новите учебни програми

Няма одобрени учебници за новите учебни програми 08_1470112895

Без нито един одобрен учебник по новите учебни програми влезе в сила вчера новият закон за училищното образование и предучилищното възпитание, като единственият завършен нов учебник - Историята за 5-ти все още дори не е изпратен за одобрение от учителите в над 1700 училища. Така въпреки обещанията от министерството и той няма да бъде готов за началото на октомври. Все още няма и яснота как седмокласниците и шестокласниците ще изучат изпадналите при засичането на стара и нова програма Средновековие по история, Европа, Балканите и България по география и раздел "Гръбначни животни" по биология.

Към момента липсват и 9 от общо 19-те нови образователни стандарта, с които МОН предвижда да регламентира различните дейности в образователната система. Един от най-важните стандарти, засягащ финансирането, се очаква да стане готов най-рано през октомври.

Междувременно от МОН официално обявиха, че още от поправителната сесия през август и септември матурите ще бъдат на два или три модула за различните дисциплини. Те ще се решават за определено време - между час и два часа и половина и единствено между тях учениците ще имат право да излизат до тоалетна, за да се избегне преписване.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.