iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да има учебници за българчетата в Сърбия

Няма да има учебници за българчетата в Сърбия 02_1455520764

И тази година ще пропаднат опитите да се осигурят учебници на майчин език за учениците от български произход в Сърбия, като това се разбра от среща между представители на нашето малцинство там и депутати от комисията за българите в чужбина, проведена миналата седмица.

Конституцията на Сърбия гарантира правото на всички етнически групи да възпитават и образоват децата си на майчин език. Осигуряването на учебници е задължение на сръбската държава, което обаче тя не изпълнява, обясниха участници в срещата. Белград е отказал и да приеме учебници от България. В крайна сметка е решено да се преведат сръбски учебници на български и дори вече има няколко пилотни бройки. Темпът обаче е толкова бавен, че може и за учебната 2016-2017 г. да няма учебници, заяви шефът на агенцията за българите в чужбина Борис Вангелов.

От обясненията на родното образователно министерство стана ясно, че там все още се готвят да създадат смесена комисия със сръбските си колеги, в която да търсят взаимно приемливо решение за съдържанието на учебниците. Представителите на външното министерство пък излязоха с екстравагантна идея - да се осигурят електронни учебници като временна мярка. "Вкъщи децата могат да си четат на таблета някакъв апокрифен учебник. Проблемът е да се утвърди такъв, с който да учат в училище", нахока ги шефът на парламентарната комисия Румен Йончев. Присъстващите представители на българската общност от своя страна се изпокараха за това дали учебниците са им приоритетен проблем, или не. До общо решение не се стигна.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.