iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няколкостотин учители са изнасяли информация за матурите

Няколкостотин учители са изнасяли информация за матурите 06_1434010921

Няколкостотин квестори, които са учители предимно в малките населени места, са участвали в изнасянето на информация за матурите, като това обяви министърът на образованието Тодор Танев след правителственото заседание вчера.

Както „Монитор” вече писа, проверки на медиите показаха, че отговорите на матурите изтекоха веднага след започването на изпита и можеха да се купят.

Вариантът паднал се на матурата вероятно е разпространен от част от хората, които са имали достъп до него. Според министъра информацията е изнесена след 8,30 ч. Танев обясни още, че

в регионалните инспекторати

не са открити проблеми.

В данните си той се позова на проверка на МОН на база оценките, телефони и т.н. За да има наказания обаче, действията им трябвало да се докажат.

Според него това е най-проста практика, а не е схема.

”Някой джебчия като грабне портмоне в автобуса схема ли е? От години е правено това от квесторите”, обясни министърът.

Танев отново обяви, че според него действията на МОН с матурите са били железни, след като са „забелязани откъде идват пробойните на предни изпити.”

При затягането на дисциплината тази година за разлика от предните, намаля успеваемостта”, заяви Танев. По негови думи трябва да бъде направен много внимателен анализ заедно с народните представители от ресорната комисия и на есен да бъде предложено едно ново по формата си проверяване на зрелостниците. „Имам предвид нов начин технологично на провеждане на матурите”, заяви министърът. Той допълни, че една от идеите е те да бъдат по-кратки, но промените ще касаят и цялостната организация.

По случая с профила във Фейсбук на Пейо Яворов, министърът отново заяви, че

от ведомството няма изтичане на темата по български език

и литература и посочи, че вече е открит извършителят, като става дума за студент, който не го е правил за първа година.

Министърът информира още, че заедно с парламентарната комисия по образование се подготвя допълнение към Закона за предучилищното и училищното образование да има наказателен елемент не само за ученици, но и за родители, ако уронват престижа на учителите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.