iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нови буквари ще получат само за първолаците

Нови буквари ще получат само за първолаците 12_1450419241

Нови буквари от догодина вероятно ще има само за първолаците, като петокласниците може да започнат училище на 15 септември 2016 г. със старите учебници.

Това се разбра от обясненията на зам. просветния министър Ваня Кастрева по повод кратките срокове за подготовка на новите книги за първи и пети клас. Според новия училищен закон това са първите два класа, които от 2016/2017 г. трябва да учат по нови учебни програми и съответно по нови учебници.

Както "Сега" писа, за подготовка на проектите на нови учебници има 7 месеца, след което остава месец и половина учителите да ги оценят, а издателите да ги отпечатат, което изглежда почти невъзможно.

Кастрева обясни, че законодателят е предвидил възможност децата да учат със стари учебници до одобряването на нови. Това обаче важи само за 5-и клас, тъй като първолаците винаги получават нови комплекти. Зам.-министърът заяви, че очаква от издателите да представят писмо със сроковете, които са им нужни за всяка конкретна стъпка. Едва след това ще се реши как да се действа. Образователният министър Тодор Танев изрази надежда, че все пак ведомството му ще успее да се справи с учебниците за първи клас. Той призна, че е имало дискусия между синдикати и издатели колко учители да участват в оценката за пригодността на учебниците - профсъюзите искали 75% от преподавателите да се произнесат, докато издателите - едва 25%. В крайна сметка от МОН избрали златната среда - ще е нужно 50% от участвалите в оценяването учители да посочат, че даден учебник е добър, за да бъде той одобрен. По думите на министъра ще се даде шанс на електронното оценяване, което в летните месеци би било по-добър вариант за включването на повече преподаватели.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.