iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не хванаха преписвачи на изпита по история в СУ

Не хванаха преписвачи на изпита по история в СУ 04_1459780863

Нито един преписвач не хванаха квесторите на предварителния изпит по история в Софийския университет „Свети Климен Охридски“ днес, като над 800 кандидат-студенти се потиха върху една от двете изтеглени теми. Младежите можеха да избират между „Априлското въстание 1876 година“ или „Движение за новобългарска просвета през епохата на Възраждането”.

През 2015 година на предварителния изпит гимназистите избираха между „Зараждане на българската национална идея. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански“, и „Създаване и дейност на БРЦК. (1869 година-1874 година)“. С оценката от изпита може да се кандидатства за 22 специалности, сред които „Политология“, „Социология“, „Археология“.

Днес се проведе и предварителния кандидат-студентки изпит по химия. На него се явиха над 500 момичета и момичета. С резултата от препитването те ще могат да кандидатстват за „Медицина“ и още 23 специалности в СУ.

Следващата неделя ще се състои предварителният изпит по български език и литература, на който традиционно има най-много кандидати. Тогава ще се проведе и изпитът по география.

В края на май започва втората кандидат-студентска изпитна сесия. На нея могат да се явят всички студенти, които са били скъсани на предишната сесия, какво и тези, които не са били доволни от първите си резултати.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.