iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-зле са учениците у нас в Европа по четене и математика

Най-зле са учениците у нас в Европа по четене и математика 03_1457939448

Учениците в България са най-зле в Европа по четене и математика, като според мониторинговия доклад на Европейската комисия в сектора "Образование", българските ученици са с най - ниските резултати в Европейския съюз по природни науки, умението си по четене и математика.

По данни от международно проучване сред учениците на PISA 40% от 15-годишните в страната са неграмотни, следователно не могат да усвоят и анализират, прочетеното от тях. Близо 44% са неграмотни в областта на математиката.

България е сред държавите в Европа с най - голям брой завършили висше образование млади хора, заемащи длъжности, които не изискват такава квалификация. А назначените на работа след дипломирането си е 52,6% за страната и 70,8% за ЕС.

Според изследвания, българските студенти учат в 6 от общо 52 професионални области. Предпочитаните са икономика, администрация и управление, право, комуникации и информационни технологии, педагогика и туризъм.

Мониторинговия доклад на Европейската комисия в сектора "Образование" ще бъде представен на международното изложение "Образование без граници", което се провежда в Националния дворец на културата от 11 до 13 март.

На изложението ще присъстват около 200 представители на всички нива на образователната система – ректори на български университети, директори на училища от цялата страна, началници на Регионалния инспекторат по образованието и инспекторати от цялата страна, представители на местната власт и др.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.