iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-добрите университети ще приемат 10% допълнително студенти

Най-добрите университети ще приемат 10% допълнително студенти 03_1456817511

Най-добрите университети с оценка между 9 и 10 ще имат право на 10% допълнителен платен прием, като това са думите на зам. - министърът на образованието проф. Николай Денков по време на среща на ръководството на МОН с ректорите, на която са били обсъдени промените в Закона за висшето образование.

Вузовете с по-ниска оценка от Националната агенция по оценяване и акредитация университетите между 8 и 9 ще имат право на 5% допълнителен платен прием. По време на срещата стана ясно още, че държавата ще финансира обучението на студенти, които са финалисти в олимпиади и международни състезания. Друга новост, която законът въвежда и която висшите училища трябва да изпълнят, е до една година да изработят система за защита и управление на интелектуалната собственост.

Министърът на образованието и наука Меглена Кунева възложи на проф. Денков до 1 юни да изработи критерии и да се изготви оценка на въздействието на промените в Закона за висшето образование за всяко отделно висше училище.

„Всички работим в една посока и трябва да работим заедно, защото българските умове заслужават повече“, каза министър Кунева пред ректорите. „Ще се боря за всеки лев за българското образование и наука, допълни Кунева и заяви, че ще направи необходимото за увеличаване на средствата за висше образование. Но са нужни и резултати, за да покажем, че парите няма да потънат в пясъка“, допълни тя.

Намаляването на броя на студентите заради демографския срив, финансирането на висшите училища, което да е обвързано с качество на обучението, разделянето на управлението на академична и административно-стопанска част, бяха сред най-обсъжданите въпроси на срещата с ректорите. Министър Кунева и ректорите се обединиха около необходимостта следващата им среща да е посветена на финансирането и качеството на висшето образование. Вицепремиерът се ангажира да провежда редовни срещи с ректорския състав.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.