iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-агресивните ученици са в София

Най-агресивните ученици са в София 03_1427792114

В над 80% от училищата имат поне по един подаден сигнал за агресия или насилие. Това съобщи вчера зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Тя уточни, че в някои училища регистрираните случаи са повече от един. Най-ниско е нивото на агресия в Смолян, най-високо - в София, сочат данните на просветното ведомство.

От началото на учебната година до сега са регистрирани над 4500 случая на агресия в училищата, съобщи министърът на образованието Тодор Танев. От министерството се похвалиха, че подобни данни се събират от предходната учебна година и за този период се наблюдава много голямо увеличение на регистрираните случаи на агресия. Най-многобройни - 4117, са случаите на насилие и тормоз между ученици. 92 деца са били жертва на тормоз от страна на учители или родители. 310 учители са били обект на посегателство от ученици или родители.

Най-масовата агресия в училище е физическата - 1662 такива сигнали са регистрирани. Следва вербалната с 1603 случая. Жертва на психологически тормоз са били 497 учители и ученици. Вандалските прояви са 256, сочат данните на МОН. Вече са регистрирани и 51 случая на виртуален тормоз. Последиците от него са по-сериозни и затова възрастните трябва да обърнат особено внимание, препоръча зам.-министър Кастрева. Тя цитира данни на Синдиката на българските учители, според които 45% от преподавателите в средните училища са били обект на нападки - физически или вербални.

Амбицията на министерството е да се направи електронен регистър на всички случаи на агресия в училищата. Не стана ясно обаче каква е целта на регистъра и как ще се избегне публикуването на лични данни на деца без съгласието на родителите им например.

Министърът декларира, че лично се е ангажирал с проблема и в момента МОН обсъжда с МВР мерки за противодействие. Танев разви идеята за "нулева толерантност" към разпространението на наркотици и даде за пример Ню Йорк, където преди 30 години полицията е правила акции в определен квартал, което респектирало дилърите. В резултат на тези мерки градът станал по-хубаво място за живеене. Друга негова идея е в училищата да влизат полицаи, които в часа на класа или под формата на беседи извън уроците да разясняват на децата какви са правата и задълженията им, какво е насилието и т. н.

Според Танев във възпитанието на учениците трябва да се включат не само родители и учители, но и друг вид авторитети - футболни звезди и актьори от сериали, а министерството да "натисне спусъка" на този процес.

САНКЦИИ

В проекта на нов закон за училищно образование са предвидени санкции за учениците, които не изпълняват своите задължения или нарушават дисциплината. В текста изрично се споменава, че те се прилагат, ако са изчерпани останалите възможности за преодоляване на проблемното поведение на учениците. Санкциите са забележка, преместване в друг клас на същото училище, предупреждение, а след това и преместване в друго училище и последно - преместване от редовни посещения на училище във форма за самостоятелно обучение. Мариана Тодорова от АБВ обаче предлага отпадането на последната санкция. Ако ученикът пречи на останалите и разваля дисциплината, учителят може да го изгони от час. Социалистът Валери Жаблянов е предложил в този случай да се уведомяват родителите по преценка на учителя. Проектът предвижда още, ако ученикът не е с прилично облекло, да не влиза в час.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.