iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Направиха първата крачка към висшето училище за обществено здраве в Перник

Направиха първата крачка към висшето училище за обществено здраве в Перник 05_1462801850

Първата крачка към висшето училище за обществено здраве в Перник бе направена днес, като договор за първоначално изнесено обучение в Перник на Факултета за обществено здраве беше подписан от кмета на града Вяра Церовска и Декана на Факултута по обществено здраве проф.Цекомир Воденичаров.

„Радвам се на това, че подобна инициатива излезе от страна кмета, на областния управител на Перник. Инициатива благодарение на която се очертава уникалната възможност Перник да се превърне в своеобразен център на така нареченото обществено здраве.” – каза проф. Воденичаров. В Перник ще се започне с това, което е най практично - обучение на медицински сестри, акушерки , кинезитерапевти. Всички специалности, които са свързани с така наречените здравни грижи. Здравните грижи са всичко онова, което обгрижва пациента, или всичко онова което допринася за подобряване на здравето. Наред с това в бъдеще в Перник ще се развиват и науки като „Икономика на здравеопазването” „Здравен мениджмънт” „Медицинска етика” „Медицински педагогика”, което от своя страна ще даде специфичния характер на направлението наречено „обществено здраве”. „Стартирането с изнесено обучение е най-лесния и най-бърз ефективен метод да се отговори на непосредствените нужди на региона. Но в последствие идеята е това да се превърне в един филиал на факултета като начало, а крайната цел е да се създаде висше специализирано училище по обществено здраве в Перник. Което би превърнало града и региона в своеобразен център на общественото здраве, не само от национален мащаб.” – подчерта деканът на здравния факултет.

Д-р Церовска благодари за пълното съдействие и разбиране от страна на ръководството на Факултета по обществено здраве. Тя отново подчерта голямото значение на една такава инициатива. Защото ще се реши един голям проблем –с осигуряването на кадри, от които не само Перник, но и страната ни имат огромна нужда. „Надявам се младите момичета да намерят своето място тук. Само за справка в момента средната възраст на медицинските сестри в Перник е 57 години. А от медицински сестри, акушерки, кинезитерапевти „гладът” е голям. Дори част от тях да решат да заминат в чужбина, ще има и такива които ще останат тук и ще работят в нашите здравни заведения, в денталните кабинети, в детските градини и ясли, в центровете за социални грижи” – каза д-р Церовска.

Както вече е известно за първоначалното обучение ще се използва сградата на техникум „Юрий Гагарин”, който отговаря на всички изисквания за подобно нещо. Предстои да се подпише и договор с ръководството на болница „Рахила Ангелова”, която има акредитация . И където може да се извършва практическо обучение.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.