iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Наградиха учителка по български език от Радомир

Наградиха учителка по български език от Радомир 05_1400063594

Учителка по български език и литература в Техническата професионална гимназия „Никола Йонков Вапцаров” в Радомир е отличена с най-високото отличие на Министерството на образованието. Мария Николова е получила почетна грамота „Неофит Рилски”.

Наградата ще бъде връчена на официална церемония в резиденция „Лозенец” от министъра на 19 май.

Мария Богомилова Николова е главен учител по български език и литературатура. Завършила е „Българска филология“ – Магистърска степен, има втора професионална квалификационна степен от 1985 г. „Старши учител”. Автор е на учебно помагало „Тестове по Български език и литература за IX клас“ – 1999 г. Мария Николова е и поет, автор е на стихосбирка, нейни стихове и есета са печатани в национални издания.
Любим цитат на Мария Николова е мисълта на гуруто на съвременния мениджмънт Алвин Тофлър: „Неграмотният човек на 21 век няма да бъде този, който не може да чете и пише, а този, който не се обучава непрестанно”.

„Може би именно това е и един от отговорите – учителят да подготвя учениците си за учене през целия живот. Да формира у тях нагласата и потребността от социалнозначими знания, умения и компетентности, които ще осигурят успешната им социализация“, изрази позицията си Николова.

Тя е третият учител от техническата гимназия, отличена с високото отличие „Неофит Рилски”. Директорът Василка Стоилова е отличена през 2009 г, а учителката по английски език Марияна Коларска – през 2012 година. Всяка година наградата получават по двама учители от област, за високото ниво на учителите са тримата носители на „Неофит Рилски”.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.