iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Наградиха проект на Регионалния инспекторат по образованието

Наградиха проект на Регионалния инспекторат по образованието 12_1418818955

Проект на Регионалния инспекторат по образование в Перник беше награден. Наградата беше връчена на началника на РИО Ваня Коконова от зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева по време на Валоризационната конференция 2014 на Центъра за развитие на човешките ресурси в столицата.

С проекта на РИО Перник бе поставено началото на дългосрочно регионално партньорство в областта на образованието между двата региона от България и Гърция – Перник и Стириа Елада и бе дадена възможност да бъдат опознати спецификите в образователните им системи, съобщи началникът на РИО Ваня Коконова.

Участници в проекта бяха 20 експерти от регионалните образователни структури на двата партниращи си региона и 30 учители от училищата-партньори, посочи още тя. Това е било добра възможност за тях да общуват на английски език, както и да научат основни думи на български и гръцки език.

В организираните по проекта общо четири обучения участваха над 100 директори и учители от двата региона, което позволи партньорите да работят съвместно и да трупат международен опит по важни за двете страни теми като компетентностния подход и ИКТ в преподаването. Активното включване на учители, директори, ученици, работодатели и местната общност в образователния процес по проекта се осъществи чрез два регионални клуба „Диалог“.

Дискутираните в тях теми като професионалното ориентиране, превенция срещу агресията в училище и други осигуриха добра атмосфера за взаимно разбиране, обсъждане и намиране на общи решения за двата региона. По проекта се създаде електронна мрежа между българските и гръцки образователни институции за продължаване на партньорството, разказа още Ваня Коконова.

Изградена е мрежа за обмен на опит и добри практики на регионално и училищно равнище, която ще продължи да съществува и след приключване на проекта. Обсъдени са идеи за общи проекти, с които да продължи партньорството си по програма „Еразъм +” на регионално и училищно равнище.

Много полезен опит, съвети и добри практики се обменени между експертите, директорите и учителите от двата региона. Макар и съседни, двете страни имат много специфични отлики в образователния процес, което е провокирало интереса на участниците да ги обсъдят. Проектът даде добра възможност за развитие и надграждане на професионалните знания и умения в международна среда на всички участници, каза още Коконава. Обмяната на идеи, споделянето на опит и впечатления по време на визитите, по електронната поща и социалните мрежи са допринесли за развитие на компютърните умения, познанията по английски език, както и за развитие на начални езикови познания по български и гръцки език на участниците от двете страни.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.