iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Надуват тройно цените на бележници и лични карти на учениците

Надуват тройно цените на бележници и лични карти на учениците 09_1443014379

Недобросъвестни търговци надуват тройно цените на бележници и лични карти на учениците, като много от онлайн магазините нарушават законния срок за връщане на поръчката. Това показаха инспекции на Комисията за защита на потребителите (КЗП) от началото на септември, когато започнаха ударни проверки на магазините за ученически пособия.

„Установихме фрапантни нарушения при продажбата на бележници и лични карти в търговската мрежа и някои онлайн магазини.

Търговците предлагат двата документа в комплект с подвързии на три пъти по-висока цена от сумата, която потребителят следва да заплати при закупуване само на бележника и личната карта съгласно посочените от производителя цени, като същевременно на клиентите не е предоставяна възможност да закупят поотделно бележник или лична карта без подвързия”, съобщи за „Новинар” председателят на комисията Димитър Маргаритов.

Той допълни, че във всеки един от случаите, в които е установено това нарушение, се налагат санкции, които могат да достигнат до 3000 лв.

„При проверките на електронните магазини, които продават стоки за ученика, констатирахме и други нарушения”, каза още Маргаритов. Той обясни, че някои от доставчиците са посочили период от 30 дни за възстановяване на заплатена сума в случай на отказ от сделката, докато законоустановеният е до 14 дни.

Друга тревожна констатация, за която съобщи той, е тази, че във всеки три от десет случая се извършва продажба на цигари на лица под 18-годишна възраст. Санкциите са от 50 000 до 150 000 лв.

В рамките на кампанията „Лято`2015” КЗП е извършила близо 3000 проверки в туристически обекти на територията на Черноморието. Съставени са около 220 акта за нарушения. Сред тях са липса на цени и грамажи в менютата на ресторантите, липса на рампи за хора с увреждания в хотелите и др.

В приемните на КЗП по Черноморието са постъпили около 100 жалби и са дадени над 150 консултации. Жалбите са свързани най-често с оплаквания от предоставяни услуги в плажни зони, липса на информация за отдавани под наем моторни съоръжения, дублиране на резервации, несъответствия на условията с тези, обявени в интернет, и др.

В Европейския потребителски център пък най-честите оплаквания през лятото са били загубени багажи при различни полети, както и дефекти при закупена черна и бяла техника. Значително са намалели оплакванията от парфюми менте, купени от чужди сайтове през интернет.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.