iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да не плащаме за висше образование

Може да не плащаме за висше образование 10_1412259277

Висшето образование може да ни излезе безплатно ако прилагаме знанията си у нас.

Ако сме прибегнали до студентски заем, с който да платим образованието си след завършване на гимназия и след това останем да се развиваме в страната си, тя ще ни се отплати като ни помогне да го върнем, а в някои случаи може да свърши това и вместо нас.

Същото важи и за български студенти, които са заминали да попият опита на някоя друга държава, но след това се върнат да го приложат у нас.

Допълнителни пари ще има и за хора насочили се към по-непривлекателни и ниско платени професии. Това заяви министърът на образованието доц. Румяна Коларова.

По думите й една от мерките в новата стратегия за висше образование е насочена именно към тези хора.

„Предвидени са 505 млн. лева, които да работят в посока задържане на българските студенти в България, както и да се стимулират такива, които са избрали по-недоходоносна професия, към която интересът е слаб”, допълни тя.

Коларова каза още, че пари са предвидени и за хонорари на млади преподаватели в българските университети, които са учили в чужбина.

„Академичните среди са много затворени и преподавателите обикновено взимат за свои асистенти хора, които сами са обучавали. Много е трудно „външен” човек да влезе в системата и защото обикновено учебните заведения нямат пари за външни лектори. Стратегията предвижда пари и за български студенти, завършили навън, които се връщат и искат да преподават у нас”, допълва министърът.

Част от другите цели заложена в новата стратегия, която всъщност е подобрена версия на старата от месец май, са да се повиши качеството на образованието, да се улесни достъпът до него, да се подобри връзката между образованието и пазара на труда, да се стимулират научните изследвания и др.

Осъществяването на стратегията е важно и по още една линия. България може изгуби обещаните й от Европа 1,37 млрд. лева за развитие на просветата.

По думите на Коларова до края на октомври ще е готов и списъкът със защитените професии, като една от новите кандидатки е асансьорен техник. Според министър Коларова новото разпределение на парите в образованието ще спре финансирането на т.нар. печатници на дипломи, които предлагат фиктивно образование.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.