iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Може да има хаос с новите учебници за 1 и 5 клас

Може да има хаос с новите учебници за 1 и 5 клас 11_1448094972

Кратките законови срокове за изготвяне на нови учебници за 1-ви и 5-и клас и бавното приемане на новите учебни планове и програми са на път да създадат хаос, особено през лятото. Тогава се очертава учителите да оценяват по десетки комплекти на седмица. За това предупредиха учители и издатели пред "Сега".

Според новия училищен закон децата, които на 1 септември 2016 г. постъпват в 1-ви и в 5-и клас, трябва да учат по нови учебници. За да станат те факт, просветното министерство първо трябва да одобри нови образователни стандарти - за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците, въз основа на които да приеме и нови учебни програми. Едва след това министърът може да обяви процедура по одобряване и оценяване на учебници, като за учебниците за 1-ви и 5-и клас срокът е съкратен от 12 на 7 месеца.

От МОН вече подготвиха въпросните три стандарта, но заради липса на предварително обществено обсъждане учители от почти всички гилдии протестираха срещу редица спорни моменти - удължаване на учебната година, намаляване на часовете по много предмети в гимназиалния етап. Поради това се наложи министър Тодор Танев да отложи приемането им. Стандартите трябваше да са факт до 14 ноември т.г. Проф. Танев обаче обяви, че преди да чуе мнението на всички, няма да подпише нищо. Екипът му бе принуден и да тръгне из страната на информационна кампания. Тепърва предстоят срещи в Благоевград и Варна, което значи че едва ли новите стандарти ще видят бял свят до края на следващата седмица.

Това забавя и учебните програми за 1-ви и 5-и клас, по които трябва да се пишат и новите учебници. Ако министърът успее да ги подпише до средата на декември и от тогава стартира 7-месечната процедурата по одобряване и оценяване на учебниците, краят й се очертава в най-добрия случай на 15 юли догодина. До 15 септември 2016 остават 2 месеца, в които трябва да се свършат куп неща, които обичайно отнемат близо половин година. Освен да се издадат заповеди за одобрените учебници и да се предвиди срок за обжалване, трябва време за отпечатване на книгите и за тяхното разпространение до 2600-те училища у нас. След това те трябва да бъдат оценени и от учителите.

Тъй като новият закон разреши неограничен брой учебници по предмет, а не до 3, може да се очакват поне по 5-6 учебни комплекта по предмет. "Това означава, че учителите на първолаци и петокласници ще трябва за седмица да прочетат по минимум 30 учебни комплекта и да се произнесат по тях, и то в разгара на лятната отпуска", оплакват се преподаватели. Някои от големите издателства у нас пък се опасяват, че заради краткото време ще пострада качеството на учебниците. "Когато се бърза, се допускат грешки, които след това трябва да се да поправят", казват те.

След учителското оценяване от МОН трябва да обобщят резултатите, да започне набиране на заявки от кой учебник или комплект колко броя и за кои школа са нужни.

ИСКРИ

Заради скандалите около новите учебни планове и програми прехвърчаха искри между МОН и просветната комисия в НС. От министерството коментираха, че промените произтичат от новия училищен закон, а кратките законови срокове ги принуждават да работят в извънредна ситуация. Шефката на образователната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ светкавично отвърна, че министърът е единствено отговорен за съдържането на новите стандарти. "Законът не посочва предметите, които да се учат от 1-ви до 12-и клас, това се определя само и единствено от МОН", изтъкна тя.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

16-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.