iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


МОН защити платените тестове в началните класове

МОН защити платените тестове в началните класове 10_1444727461

Министерството на образованието и науката опъна чадър над скандална частна организация, която организира платени тестове в началните класове на държавните и общинските училища.

Националното финално състезание на Сдружението на българските начални учители (СБНУ) бе извадено от Националния календар на извънучилищните дейности за новата учебна година, като зам.-министърката Ваня Кастрева неочаквано написа подкрепящо писмо до Елена Владимирова, шеф на СБНУ, за да може и занапред тя да “продава“ тестове в училищата.

Нещо повече, подкрепящото писмо служи за основание на шефове на регионални просветни инспекторати да изпращат писма-покани до директорите да се включат в тестовете. "Труд" разполага с циркулярно писмо на Евгения Вълкова, началничка на Регионалния инспекторат по образованието в София-град, до директорите на училища, с което им предлага да се запознаят с графика на платените тестове.

За какво става въпрос? СБНУ организира три теста в първи клас и седем от втори до четвърти. За всеки тест родителите плащат по 6 лева, като един от тях остава за учителката. СБНУ работи от 8 години, а проверка на „Труд“ в сайта им показа, че за учебната 2013/2014 г. на различните тестове от 1-ви до 4-ти клас и на националните финали е имало 123 185 явявания на ученици. Повечето деца са се записвали на повече от един тест, затова числото е голямо. Тъй като за всяко явяване родителите на децата плащат по 6 лева, общата сума, събрана от СБНУ, е 739 110 лева. За тази година броят на участниците е над 20 000.

Националното финално състезание, включено в календара на МОН, е безплатно, тъй като това е едно от условията на министерството, за да подкрепя такива прояви. Тъй като обаче до него се допускат ученици, постигнали отличен успех на поне два от първичните тестове, родителите трябва да платят поне 12 лв., т.е. явяването всъщност е платено. Въпреки че на това основание тестовете на СБНУ бяха извадени от националния календар на извънучилищните прояви, на 19 август т.г. обаче Кастрева пише писмо до шефката на СБНУ Елена Владимирова, с което подкрепя състезанието, защото било "традиционно" и е "доказало своята приложимост и обхват". Странното е, че в същото писмо Кастрева се застрахова: "Организаторите на състезанието носят отговорност за регламента и качеството на задачите", а съветът е тестовете да се провеждат при "желание от учениците и със съгласието на родителите".

Въпросите от тестовете са твърде лесни, за да може повече деца да получат грамоти

Родители и учители негодуват от години от платените тестове на СБНУ - не само заради съдържанието им, а и за това, че организацията не им издава касов бон, който да гарантира, че плаща данъци върху постъпленията си. След неколкократни настоявания репортер на „Труд“ успя м.г. да получи фискален бон за теста, който е положила дъщеря му, но с голямо закъснение. Припомняме, че по закон касов бон трябва да се издаде на място в момента на плащането. В случая със СБНУ това няма как да стане, тъй като парите събират учителите, което също им е забранено със заповед на МОН.

„Не съм препоръчвала на учениците си да участват в това т.нар. състезание и не съжалявам за това. Не е редно да се събира такса участие за състезание, включено в календара на МОН! - споделя началната учителка К. К. в интернет. - Никакви документи не са издавани! Сертификат с празно място, където учителят вписва името на детето. Въпросните 6 лв. потъваха незнайно къде.“

„В нашето училище нито документ, нито заплащане на квесторите. Освен това винаги съм се впечатлявала от високите резултати от това състезание по бълг. език в Кърджалийско“, пише друг преподавател - С. Ч.

Не е странно, че близо половината от учениците събират максималния брой точки - 50, на тестовете, защото съдържанието им е направено така, че да се решават лесно. Въпросите са от типа оцвети кръгчето в червено за Дядо Коледа и в синьо за рожден ден. Накрая всички получават грамоти за участие, а родителите са повече от доволни, че децата им са се справили отлично. Една класна ръководителка от Бургас направо ги нарича „лесните състезания“.

СБНУ натопи СУ, че е съорганизатор

В опита си да легитимира своите платени тестове СБНУ посочи на сайта си, че организатор на проявите е и Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Оказа се, че в Ректората на най-старото българско висше училище не знаят за този факт.

СБНУ всъщност е сключило договор с декана на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов за методическа подкрепа на състезанията от първи до четвърти клас. Странното е, че въпросният факултет не обучава начални учители. Това е задача на два други факултета - по педагогика и по начална и предучилищна педагогика.

Оказа се, че проф. Карагьозов е в чужбина и засега не може да ни отговори каква точно подкрепа оказват преподавателите от неговия факултет за тестовете на СБНУ. В споразумението не е посочено и дали хората от факултета получават някакво заплащане за консултациите си.

Самото СБНУ на сайта ни не посочва информация нито колко членове има, нито какви са целите и задачите му освен да събира пари от родители на ученици в началния курс, както и да издава помагала за деца до 4-ти клас, всички от които са одобрени от МОН.

Вече седмица министерството не отговаря на въпросите ни

Вече седмица от МОН не отговарят на въпросите ни относно подкрепящото писмо на зам.-министър Ваня Кастрева до СБНУ, с което на практика тя легитимира тестовете, които бяха извадени от националния календар на собственото й министерство. Последно в петък служителка от пресцентъра помоли да изчакаме по понеделник (вчера - б.р.) Попитан с есемес дали ще получи отговори, вчера медийният съветник на министъра - Иван Такев, отвърна: „Надявам се.“

Какво искахме да разберем? Има ли политическо одобрение от ръководството на министерството зам.-министърката Ваня Кастрева да изпрати писмо за подкрепа на платените тестове в иначе безплатните училища? Подкрепя ли министър Тодор Танев провеждането на платени тестове в началния курс? Изпращала ли е г-жа Кастрева информация за платените тестове до регионалните инспекторати по образование, за да бъде тя разпространена сред директорите на училища?

Опитахме се да се свържем и с г-жа Евгения Вълкова - шеф на РИО - София-град, която е изпратила писмо до всички директори на училища в столицата с информация за графика на тестовете. По имейл я попитахме дали знае, че състезанията са изключени от календара на МОН, че те са платени, че министерството не носи отговорност за съдържанието им? Попитахме г-жа Вълкова дали тя поема отговорност за съдържанието на тестовете, които препоръчва на директорите? Отговор също не получихме.

Оказа се, че депутати и от властта, и от опозицията са против платените тестове. „Както е известно, аз съм противник на прекомерните изпити и състезания. Неслучайно отмених външното оценяване в 5. и 6. клас. Във Финландия (най-добрата образователна система в света) децата нямат оценки до 4-ти клас“, бе казала пред „Труд“ Милена Дамянова (ГЕРБ), шеф на образователната комисия. Парламентът вече отмени оценките от първи до трети клас. „За първи път чувам за такива тестове. Ние ли сме ги разрешили? Как е възможно да се провеждат тестове, без да се прилага тестова методика, без анализи и без контрол?“, реагира и Кирчо Атанасов (БСП), бивш зам. просветен министър.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.