iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министърът на образованието вече няма да избира управителя на фонд "Научни изследвания"

Министърът на образованието вече няма да избира управителя на фонд "Научни изследвания" 11_1448546061

Управителят на фонд "Научни изследвания" занапред няма да се избира от министъра на образованието, а от изпълнителния съвет, като това предвиждат поправки в Закона за насърчаване на научните изследвания, внесени от депутата от ПФ Милен Михов и подкрепени вчера на второ четене от просветната комисия.

Промяната е съществена и цели да премахне двувластието, което съществува между изпълнителния съвет и управителя на фонда. В момента органът, който разпределя милиони за научни проекти, се представлява от управителя и се назначава от министъра на образованието за три години. Занапред обаче водеща роля ще има изпълнителният съвет, който е съставен от учени. Според предложението на Михов, подкрепено вчера от депутатите, изпълнителният съвет ще провежда конкурс, а договорът на новия управител ще бъде с председателя на съвета. Критериите за конкурса ще се определят в правилника за работа на фонда.

"Така ще се създаде финансираща организация, която не е политически ангажирана", коментира и зам. просветният министър Костадин Костадинов, който подкрепи промените. В последните години фондът е раздиран от скандали за изтичане на средства към близки до управляващите колективи и фирми, които дори доведоха до оставка на Сергей Игнатов от първото правителство на ГЕРБ.

Михов предложи председателят на съвета да получава възнаграждение равно на две минимални работни заплати. Досега в закона бяха споменати само възнагражденията на редовите членове, които се уреждат в правилника на фонда. Този текст обаче бе отложен вчера в комисията, докато не получи финансова обосновка от просветното министерство.

ДЕБАТ

Народните представители спориха един час дали провежданата от държавата научноизследователска дейност да включва "финансово осигуряване", или "стимулиране" на научните изследвания, както е записано сега. "Ако запишем "осигуряване", това означава 100% финансово осигуряване на проектите, а това едва ли е възможно", коментира шефката на просветната комисия Милена Дамянова (ГЕРБ). "Ако искаме да не дадем нужните пари за наука, ще измислим много думи. Но целта трябва да е да дадем сигурност, че държавата ще гарантира пари за тези, които искат да се занимават с наука", коментира пък Валери Жаблянов от БСП. В крайна сметка депутатите се застраховаха и оставиха сегашната по-неангажираща формулировка, според която държавата ще "стимулира" провеждането на научни изследвания.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.