iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министър Танев е напрегнат заради матурите

Министър Танев е напрегнат заради матурите 05_1431773247

Образователното министерство взема всички мерки, за да осигури нормалното протичане на държавните зрелостни изпити. То също така не иска да допусне изтичането на информация за матурите.

Това стана ясно от думите на образователния министър Тодор Танев в предаването „Седмицата" на Дарик. Матурите ще се проведат на 20 и 22 май и ще съвпаднат с изпитите след седми клас.

Министър Танев призна, че е напрегнат, тъй като това са първите матури, откакто той ръководи просветното ведомство, но иска да вярва, че рисковете са сведени до минимум и всяко дете ще може да покаже максимума от себе си.

В отговор на въпрос как ще се пази да не изтече информация за въпросите и отговорите на матурите, той отговори:
„Имам чувството, че се притеснявам повече от самите зрелостници. Но това не трябва да го пренасям като притеснение върху всички. Напротив, по-скоро става дума за организирано притеснение. Ходил съм включително при шефа на ДАНС, дотам сме стигнали. Говорили сме много с различни служби. От министерството е максимално взето в предвид всяко възможно нещо, което може, знаете - може да се срине някоя електронна система, да спре токът, да изтече информация, да бъде измъкната. Това всяка година се случва по някакъв начин за съжаление. Въпросът е, че искам да вярвам, че всичко ще бъде максимално добре подготвено и рисковете сведени до минимум, за да може всяко дете да покаже максимума от себе си спокойно и да няма изкуствено облагодетелстване от друга страна", каза той.

Борбата с преписването ще се води по всички възможни съществуващи методи, категоричен бе образователният министър. Той призна със съжаление, че техниката в такива случаи става все по-незабележима и изрази мнение, че тук въпросът е такива ли да останат изпитите, които са „просто непригодни да посрещнат възможността да бъде филтрирано преписването".

Запитан какви трябва да станат изпитите и какъв е смисълът да се наизустява материал, след като всяко дете може да намери отговор на въпросите в интернет, проф Танев призна, че "училището е до голяма степен догонващо, ако въобще догонва това, което се случва в живота".

Близо 60 000 деца са се явили на всеки един от изпитите от националното външно оценяване след четвърти клас, което е над 96 процента от подлежащите на така наречените „малки матури" ученици. Според Тодор Танев това е добре.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.