iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Местят изпитите за елитните гимназии месец по-късно

Местят изпитите за елитните гимназии месец по-късно 07_1468210796

Изпитите за елитните гимназии да се провеждат месец по-късно в сравнение със сега, обмислят експертите от просветното ведомство, съобщи Меглена Кунева.

По думите на Кунева има предложение националното външно оценяване за 7 клас да е между 15 и 20 юни, направено е на срещи с учители и педагози, и е включено в образователния стандарт на МОН. Така, ако влезе в сила идеята, седмокласниците ще държат тест не около 20 май, както е в момента, а във втората половина на юни. Целта е да се спазят изискванията на новия училищен закон оценяването да се провежда до две седмици преди приключване на учебната година.
Имахме много такива предложения от учители, директори, родителски организации. Тези промени ще станат факт не веднага, а когато бъде утвърден държавният образователен стандарт за оценяването на резултатите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

По-рано от пресцентъра на МОН съобщиха още, че до дни ще заработи сайт за реформата в образованието, където да се задават въпроси и да се получава информация. Телефон за въпроси за прилагането на новия закон за предучилищно и училищно образование - 0878 15 65 43, вече е на разположение на учителите и директорите, а новината е обявена от Кунева на среща с учители и директори в Кубрат в петък вечерта.

По време на разговора Кунева е отбелязала, че в МОН на 9 юни, след предварителното споразумение с издателите, са внесени 8 проекта за нов учебник по история и цивилизация за пети клас. „Въпреки че никой не вярваше, че учебници за пети клас по история ще има, то сега вече можем да кажем, че ще се справим със ситуацията. В момента тези проекти се оценяват и скоро ще стигнат до вас", обърна се Кунева към учителите.

Кунева добави, че ще продължат усилията по гарантиране сигурността в училищата и че МОН прави целенасочени усилия за квалификацията на учителите, както и за професионалното образование, детските градини и висшето образование, освен за средното.

Тя призова директорите и учителите да са активни при кандидатстването с проекти по националните и други програми, като подчерта, че възможностите за финансиране са налице. Програмата „Твоят час" стартира от следващата учебна година и там има предвидени средства за учители, неправителствени организации, извънкласни форми, квалификации и други, подчерта също Кунева.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.