iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Майчиният език ще се изучава като ЗИП

Майчиният език ще се изучава като ЗИП 04_1428399722

Майчиният език ще се изучава като задължително избираем предмет, както е в момента, взеха решение на второ четене депутатите от комисията по образование в парламента, които обсъждат на второ четене в Правец текстове от закона за училищно образование.

Заседанието на комисията продължи в понеделник целия ден и ще продължи и днес. Между първо и второ четене лидерът на ДПС Лютви Местан предложи в закона да се запише, че училищното образование осигурява на учениците от малцинствата задължително изучаване на техния малцинствен език най-малко 4 часа седмично. Самият вносител вчера отсъстваше от заседанието в Правец и се наложи текстовете на ДПС да защитава Мариана Георгиева. Депутатите от всички парламентарни групи обаче се обявиха против предложението.

Очаквано сред противниците на идеята бяха депутатите Станислав Станилов ("Атака") и Милен Михов (Патриотичен фронт). С аргументи "против" се изказаха и от левицата. България не е подписвала Конвенцията за малцинствените езици, нещо повече - нямаме подписан международен документ, който да ни задължава да въвеждаме задължително изучаване на малцинствен език, заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов, цитиран от пресцентъра на БСП. Според него конституцията не предвижда наличието на малцинства и поради това връзката между изучаването на майчин език от конкретно малцинство е некоректно. Кой определя кой е част от една или друга малцинствена група в България, попита Стоян Мирчев от БСП и даде за пример мюсюлманите цигани в България. "Телевизионните новини ни показват как те вече започват да се наричат турци. Ами българите мохамедани - и техният етнически код ли ще променим, като ги задължим да учат език, който те не смятат за майчин?", попита още Мирчев. Позицията на Министерството на образованието е, че майчиният език трябва да се изучава като ЗИП, както е в момента.

В понеделник обсъждането на друг важен текст от закона - за финансирането на частните училища, беше отложено. "Изглежда мнозинството търси формата, в която да прокара финансирането на частното образование", коментира Мирчев. Настоях поне този дебат да се състои и депутатите, които не са решили как да гласуват, да решат, след като чуят аргументите "за" и "против", но мнозинството и с това не се съгласи, разказа соцдепутатът пред "Сега". Според Янаки Стоилов това е опит тази чувствителна тема да остани встрани от общественото внимание.

ИДЕИ

Според проекта на вносителите от ГЕРБ се предвижда от 2018/2019 г. частните детски градини и училища да получават държавна субсидия. Ирена Коцева и колегите й от ГЕРБ предлагат частните забавачки и училища да представят касови отчети за разходите, а при установяване на нарушения да не получават държавно финансиране до отстраняването им. Според БСП държавата трябва да осигурява само безплатни помагала и учебници за учениците до VIII клас. Реформаторите предлагат една пета от възпитаниците на частните институции да не плащат такса. Лидерът на ДПС и член на комисията Лютви Местан предлага таксите за частните забавачки и школа да имат таван - 70% от размера на държавната субсидия.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.