iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Матурите вече ще бъдат след баловете

Матурите вече ще бъдат след баловете 07_1468652077

Просветното министерство възнамерява да промени графика за провеждане на матурите и изпитите след 7-и клас догодина, като и двата изпита ще бъдат изместени след 24 май, когато обикновено са приключили и абитуриентските балове. Задължителната матура по български език и литература и изпитът по този предмет след 7-и клас ще се проведат на 26 май, а матурата и изпитът след 7-и клас по математика ще са на 29 май. Вчера МОН представи и новия стандарт за организация на дейностите в училищното образование.

Тази година матурата и външното оценяване по български език и литература бяха на 18 май, а матурата и изпитът по математика - на 20 май. Преди това в периода от 10 до 16 май се провеждаше и външното оценяване в 4-ти клас. Този график от години затруднява училищата. Самата учебна година за дванадесетокласниците тази година приключи на 13 май, но догодина ще е чак на 19 май. Според зам.-министър Диян Стаматов не е проблем абитуриентите първо да празнуват, а после да държат изпити.

МОН вчера представи и новите правила за кандидатстване в училищата след съкращаването на основното образование до 7-и клас и разделянето на гимназиите на два етапа - до и след 10-и клас. Занапред сега съществуващият прием след 8-и клас се премахва. Всички видове училища ще приемат след 7-и клас, на база оценки от националното външно оценяване. Балообразуването си остава на база оценките от двете външни оценявания плюс два балообразуващи предмета по решение на училището от удостоверението за 7-и клас. Вече стана ясно, че оценките ще са в точки, а не по шестобалната система. Така изкарали нула точки или неявили се на външното оценяване ще участват в класирането на база само оценките от училище, което очаквано ще ги прати надолу в класирането. Този ред на прием е алтернатива на кандидатстването след 8-и клас по документи в момента.

Стандартът определя реда за новия вид прием - след завършен първи гимназиален етап - 10-и клас. Право да участват в този прием ще имат само ученици, завършили новия вид обединени училища - от 1-ви до 10-и клас. За да имат право да продължат образованието си, за тях ще се провежда допълнителен прием след 10-и клас. Кандидатстването отново ще става на база външното оценяване в 10-и клас, като отново е възможно участие в класирането и с нула точки от външното оценяване. Любопитно е, че в този прием няма изрично изискване учениците да кандидатстват в годината, в която са завършили. Ще се допускат и ученици, завършили до три години по-рано.

НАЧАЛО

Новият стандарт въвежда и общи рамкови изисквания за приема в 1-ви клас, който се прави по преценка на самите училища. Според стандарта общинските съвети ще са длъжни да разработят система за прием в 1-ви клас, в която водещ критерий е близостта на училището до настоящия адрес или най-кратко време за достигане до него. Допускат се още 5 критерия - наличие на трайно увреждане, липса на родители, друго дете от семейството, записано в училището, деца от подготвителната група, близост до местоработата на един от родителите.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.