iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Краят за професионалната техническа гимназия “Юрий Гагарин” в Перник вече е факт

Краят за професионалната техническа гимназия “Юрий Гагарин” в Перник вече е факт 06_1464966266

Краят за професионалната техническа гимназия “Юрий Гагарин” в Перник е факт, като елитното някога училище то оставя зад гърба си 57 активни години, пълни с живот, които отиват в небитието.

Вчера пред педагогическия колектив е прочетено становището на Регионалния инспекторат по образование /РИО/ за закриването на професионалната гимназия. До драстичната мярка се стигна заради методичното затъване на училището, останало без ученици. Закриването на “Гагарин” е резултат на лош мениджмънт и калпаво управление.

По силата на чл. 12 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета „Държавните училища се откриват, преобразуват и закриват със заповед на министъра на образованието и науката, след становище на регионалния инспекторат по образованието”.

Очаква се заповед от просветния министър, която ще бъде на база на становище от РИО-Перник, който направи цялостна проверка на работата и развитието на училището, текла от от 20 октомври 2015 г. до 29 февруари 2016 г. От 10 до 31 май пък бе проведена и процедурна проверка в професионалната гимназия.

Малобройните ученици ще продължат обучението си в ПГЕМП “Христо Ботев”. Очаква се, че там ще бъде разкрита и нова специалност по автотранспорт. За 2016/2017 учебна година в държавния план-прием бза ТПГ “Юрий Гагарин” бяха утвърдени 4 специалности.

Учителите от “Гагарин” обаче отиват на трудовата борса и явно всеки ще се спасява така, както може. РИО щял да съдейства за назначаването на педагози в училището -приемник – ПГЕМП “Христо Ботев”.

От 2014 г. учениците в професионалната гимназия намаляват прогресивно. Посещаемостта в учебните часове е ниска, резултатите от обучението – също. Десетокласници тази учебна година няма, което означава, че нито един ученик не е записан в 9 клас в началото на учебната 2014/2015 година.

Някога 57-годишното училище бе образцов техникум. В силните си години той е имал между 1200 – 1400 ученици. Те са обучавани от 140 преподаватели, а за сградата и поддръжката се е грижел персонал от близо 50 души.

Ако някой има изкривено мислене и си въобразява, че други доволно ще потриват ръце заради закриването на поредното училище в Перник, напълно греши. Напротив – това е жалък факт, който разкрива нелицеприятни истини и за града ни, и за държавата ни.

Припомняме, че в сградата на ПТГ “Юрий Гагарин” ще се помещава бъдещият медицински колеж, който ще бъде открит в Перник.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.