iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Камери ще следят дали учениците преписват на матурите

Камери ще следят дали учениците преписват на матурите 02_1424343069

За матурите са нужни 5000 камери, като до момента има осигурени 3600, обяви образователният министър проф. Тодор Танев вчера по време на изслушването му в парламентарната образователна комисия.

”Осигуряването на видеонаблюдение може да бъде обезпечено чрез националните училищни програми, коментира депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова.

Квесторите на матурите ще бъдат само учители, които не са преподавали на зрелостниците, които ще пазят от преписване по време на съдбовните изпити. Идеята е да няма конфликт на интереси и учителите

да не се изкушат да подскажат на някой свой възпитаник

Това става ясно от писмо от столичния просветен инспекторат разпратено до директори на училищата в столицата. Мярката се прилага вече трета поредна година.

„Лицата, които имат конфликт на интереси в 12 клас се подават като квестори или оценители на националното външно оценяване и обратно” пише в писмото. В изпитните зали ще има минимум 13 ученика и максимум 15. За всяка класна стая са предвидени по двама квестори както и за всеки коридор и вход.

Видеозаписите от провеждането на изпитите пък

ще се пазят не само седем дни, а за по-дълъг период

Мярката е насочена срещу преписвачите. Идеята е при сигнал за злоупотреба, въпросното видео да може да се прегледа и да отрече или потвърди измамата.

50 551 са зрелостниците през настоящата учебна година, които ще се явят на матури. Оценката от изпита за зрялост ще бъде вход в повечето университети в страната. Държавно зрелостните изпити ще се провеждат без промяна във формата. Традиционно матурите за зрелостниците ще съвпадат с изпитите за национално външно оценяване за седмокласниците. На 20 май ще са изпитите по български език и литература. На 22-ри пък ще са матурите по желание и изпитът по математика за седмокласниците. През последните години тези изпити се провеждаха на 23 май. Тази година обаче датата се пада в събота и затова е изтеглена с ден напред.
Университетите „Трета възраст” с европейски пари
Университетите „Трета възраст” ще се финансират с пари от еврофондовете и ще бъдат частни. Това обяви вчера образователният министър проф. Тодор Танев относно екстравагантната си идея за разкриване на вузове „50+”. Той увери, че нито една държавна стотинка няма да се похарчи за създаването на новия тип висши училища.

Танев обясни, че в университетите щяло да има както млади, така и възрастни студенти.

„Нека дадем възможност на възрастните хора да се квалифицират, доквалифицират и следквалифицират. След пенсиониране, за да могат да се чувстват пълноценни граждани в това общество”, заяви Танев. Едновременно с това щяло да се положат основите и за развитието на науката геронтология у нас. Младите студенти щели да имат уникалната възможност да изучават поведението на възрастните хора в група. „Нека там идват студенти по история, които да записват спомени от миналото. Това е една чудесна база данни за миналото, което вече си отива”, каза още министърът. Той допълни, че създаването на университети „Трета възраст” тепърва ще се обсъжда и ако тя срещне подкрепа, може да се реализира до 3 години.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.