iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как да оцелеем в училище

Как да оцелеем в училище 01_1453476174

Стане ли въпрос за българското училище, новините обикновено се въртят около безумни и объркващи реформи, присъствие на децата ни в класации за функционална неграмотност и, разбира се, агресия, като при това от всички страни – между ученици, от учител над ученик или обратното, и родителска намеса, която също се изразява в насилие – над съученик на собственото дете или над преподавател – както дойде. Май досега не сме чували само за бой на родител с родител и учител с учител, или поне аз нямам спомен за такъв.

От всичко това може да се направи простичкият, но доста неприятен извод, че българското училище е нещо като джунгла, място, където всички трябва да се научат да оцеляват кой както знае. А какви други знания ще получат децата, може спокойно да мине на заден план. От време на време се прокрадва и хубавата новина за международни постижения на български ученици, но те са по-малко, пък и не им се обръща толкова внимание.

Винаги може да се каже, че това е, защото за медиите новина е най-вече лошата, но някак си се налага неприятното усещане, че в днешното българско училище нещо не е съвсем както трябва. В два поредни дни разгневен родител и негови близки се саморазправиха с ученичка. След това трима ученици пребиха деветокласник в Бургас заради спречкване пред павилиона за храна.

Ако попитате всеки от участниците в подобно раздаване на правосъдие, той със сигурност ще намери „железен” мотив за поведението си, което обобщено звучи като последна възможност справедливостта да възтържествува такава, каквато сам я разбира. А истината е, че училището е отражение на обществото ни, в което всичко е извън контрол и няма кой поне да се опита да върне нещата в рамките на нормалното. Дотогава може би ще трябва да се изработи наръчник за оцеляване в училище, също като в американския тийнейджърски филм. Само че това ще бъде много далеч от комедия.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.