iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Излезе второ класиране за гимназиите след 7 клас

Излезе второ класиране за гимназиите след 7 клас 07_1435910186

Второто класиране за гимназиите с прием след VII клас излезе един ден преди крайния срок, като 625 са свободните места в София след втория тур.

За второто класиране за прием в гимназиите в София по наредба 11 на Министерството на образованието и науката заявления за участие са подали 2335 седмокласници, сочат данните на РИО София.

От тези 2335 седмокласници 1578 са от училища без квоти, а 371 момчета и 379 момичета са от училища с квоти.

От първото класиране за прием след седми клас в София (заради неявили се ученици) са останали 733 свободни места. От тях 619 са за училища без квоти.

Класирани на втория етап в София са 2436 ученици, некласираните седмокласници са 90, а 625 са свободните места след второто класиране.

В паралелката на Националната природо-математическа гимназия в София в профила "Природоматематически - Биология - Английски език" и в двете паралелки на СМГ - с профила "Природоматематически - Немски език", са се записали всички класирани ученици на първото класиране.

Записване

Записването на седмокласниците след първото класиране и второ класиране става в училището, в което са приети, където трябва да представят следните документи:

- Удостоверение за завършен VII клас (оригинал);
- Служебна бележка от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) с резултатите от приемните изпити (оригинал);
- Медицинско свидетелство (само за училищата с профил "Изкуства", "Спорт" и професионалните гимназии) с валидност 1 месец;
- Характеристика от класния ръководител на ученика в VII клас.

В самото училище се попълват заявление и формуляри, които се попълват на място.

След записването се получава бележка, че ученикът ще бъде записан в съответното училище. Тя се занася в училището, където е учил до момента и оттам се получава друга бележка (отпускно), която се представя в новото училище. С това записването е окончателно завършено.

Трето класиране

За трето класиране може да се кандидатства само за обявените най-късно до 9 юли от РИО свободни места, чийто брой е твърде ограничен, а мястото, на което детето е прието на второ класиране, не се пази.

За участие в третото класиране отново трябва да се подадат заявления от 10 до 14 юли в училищата гнезда, а резултатите от него се обявяват до 16 юли.

Четвърто класиране

Останалите незаети места се обявяват в съответните училища и РИО до 21 юли и за тях могат да кандидатстват неприетите или незаписали се след трето класиране ученици. Може да се кандидатства само в едно училище, а заявлението се подава до директора му.

Класирането се извършва в самото училище от определена от директора комисия, която подрежда учениците по низходящ ред в зависимост от бала и реда на посочените желания. Резултатите от него се обявяват до 28 юли, а записването се извършва в срок и по график, определен от директора на съответното училище.

Източник: sofia.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.