iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има над 1000 свободни места в столичните гимназии

Има над 1000 свободни места в столичните гимназии 07_1436520678

1015 са свободните места в столичните гимназиите след приключване на записването при второто класиране за прием след седми клас, като това съобщиха вчера от министерството на образованието.

Както „Монитор” вече писа при обявяването на класираните след втория етап на състезанието свободните места бяха 625. Приетите ученици трябваше да се запишат до 8 юли. След като приключи записването свободните места се повишиха до 1015. Вероятно около

390 приети кандидати не са се записали

след второ класиране, за да включат в надпреварата на третия тур. 937 са незаетите места в училищата без квоти. В гимназиите, в които има отделни бройки за момчета и момичета, свободните места за младежите са 42, а за девойките – 36. Вероятно третото класиране ще очакват с нетърпение много от кандидат-гимназистите, защото свободни места има и в най-елитните столични гимназии. Дори и в Софийската математическа гимназия, която тази година е най-желаното училище, има три незапълнени бройки от план-приема. В Немската гимназия пък се търси още едно момче, а

в Първа и Втора английска

има по три свободни места

за младежи. В Испанската гимназия пък се търсят по още едно момче и момиче. В Девета френска има три свободни места за девойки, а в 73-то СОУ – две за младежи. Общо 10 са свободните бройки в Националната търговско-банкова гимназия – 4 за момчета и 6 за момичета. В Националната финансово-стопанска гимназия пък търсят още трима младежи и шест девойки. В Националната природоматематическа гимназия свободните места са пет.

В трети етап на класирането могат да участват всички ученици, които са издържали успешно изпитите и не са класирани до момента или пък не са се включили в първия етап. Кандидат-гимназистите, които са се записали на първо или второ класиране, също могат да участват в трето, но така рискуват местата си в училищата, в които вече са приети. Ако решат все пак да поемат риска, трябва да изтеглят своите документи от школата, в които вече са класирани.

От утре до 14 юли, без събота и неделя, в училищата-гнезда ще се приемат заявления за трети етап на класирането. В заявленията се вписват само паралелки, за които има обявени свободни места. От столичния просветен инспекторат препоръчват да бъдат вписани повече желания, за да има по-голяма вероятност ученикът да бъде класиран. След отчитане на записалите се ученици и незаетите места след трети етап на класиране паралелките, които са под минималния брой – 18 ученици, се закриват. Учениците от закритите паралелки се пренасочват по последващите им желания от заявлението.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.