iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има много двойки на матурата по математика за седми клас

Има много двойки на матурата по математика за седми клас 06_1433338570

Всеки четвърти седмокласник се е издънил на Националното външно оценяване по математика и има двойка, показват данните, които бяха представени от Министерството на образованието и науката (МОН).

Тийнейджърите, които са получили слаба оценка, са 14 939, което е 27 на сто от общия брой явили се на малките матури. Максимален брой точки са успели да съберат едва 61 ученици, посочи експертът в просветното ведомство Снежанка Матакиева.

По думите й това са най-лошите резултати в последните шест години, като доказателство за това е и граница за среден 3, която тази кампания е паднала с 6 пункта, достигайки 29,42 т. Големите затруднения при младежите идвали при решаване на неравенства и при геометричните задачи. За сметка на това пък бележат сериозен скок при разчитане на графика.

По български език и литература също се забелязва спад в оценките. Двойките по този предмет са 8154, докато абсолютните отличници са едва 57. Голяма част от седмокласниците не успяват да се справят с пунктуацията в сложните изречения и при използване на цитати. Оказало се, че не знаят и значението на някои думи като "зограф". Често го бъркали и изписвали като "зоограф", "географ", "аерограф", "ехограф" или "мамограф".

"Това са най-слабите резултати за последните 6 години. Тревожно е, че голям процент от децата въобще не са се явили на допълнителния модул, с което на практика са си сложили преграда", заяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева по повод резултатите на седмокласниците.
Най-добри оценки по български език и математика все пак са постигнали учениците от София.

Малката матура се е оказала далеч по-безпроблемна за четвъртокласниците. При тях се забелязва трайна тенденция за повишаване на оценките. Децата от цели 17 области са показали по-високи знания в сравнение с техните предшественици миналата година.

Първенци са малчуганите от Смолян. Най-слабо пък са се представили децата от Добрич. Сложно за тях в тестовете по български език е било да правят изводи и да откриват причинно-следствени връзки в текст. По математика ги затрудняват въпроси, за които трябват геометрични знания.

41,57 процента пък изобщо не са решили текстовата задача. Най-добри резултати децата са постигнали по предмета "Човекът и природата", където са отговорили вярно на почти 80 на сто от въпросите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.