iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И в Перник обмислят да забранят носенето на смартфони в час

И в Перник обмислят да забранят носенето на смартфони в час 09_1410958197

Новата учебна година започна с ново ограничение за учениците. Много от учебните заведения в страната въведоха забрана за използване на смартфони по време на час.

Някои директори приеха драстични правила, които предвиждат децата да бъдат допускани в училище, само ако цената на телефона им е до 50 лева.

Проверка на наш екип показа, че учебните заведения в Перник засега се въздържат от изрични административни мерки в тази посока. Независимо от това се предвиждат срещи с училищните настоятелства за търсене на варианти за разрешаването на този проблем.

Кампанията започнаха столични училища, които първи въведоха забраната за носене на смартфони в училище, аргументирайки се с това, че използването на устройствата в час пречи на учебния процес и създава опасност от прояви на социално неравенство.

В Перник засега изрична забрана няма, но директорите признават, че проблемът съществува и отдавна се търсят варианти за разрешаването му. Трябва да намерим „златната среда“ в културата на използване на телефона, категоричен е Свиленов. Ако детето използва смартфона по предназначение, няма проблем да го носи в училище. Ако обаче се забавлява в час, това означава да наруши работата на преподавателя и своите съученици.

В Основното училище „Свети Иван Рилски“ досега са съумявали да се справят с проблема. Въпреки това на първото събрание на училищното настоятелство ще се търси оптимален вариант, без да се стига до крайни мерки. Бойко Свиленов призова родителите също да се въздържат от крайности и да не купуват неоправдано скъпи телефони. За разлика от учениците, преподавателите от Основното училище „Свети Иван Рилски“ не влизат в час с телефони, защото това е категорично забранено от вътрешния правилник.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.