iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И над 5 деца с увреждания ще може да има в един клас

И над 5 деца с увреждания ще може да има в един клас 06_1434951932

В една училищна паралелка или група в детска градина вече ще може да се обучават и над 5 деца с увреждания, като това решиха депутатите от просветната комисия на второ четене на текстове от новия закон за предучилищното и училищното образование.

Сега в една паралелка може да има максимум до 5 деца с хронични заболявания или със специални образователни потребности. С промяната стават до 3, но се допускат изключения, ако в населеното място няма друга група или паралелка, която да осигурява същото по вид образование. Това ще става по преценка на екипа за подкрепа на личностното развитие, който трябва да предлага допълнителна подкрепа за нуждаещите се деца. Ако такъв екип няма, решението за увеличаване на бройката ще се взема от регионалните ресурсни центрове. Ще се иска и разрешение от началника на инспектората.

При увеличаване броя на специалните деца в един клас ще се назначава помощник-учител, чиито функции ще се уточнят в държавния образователен стандарт. Обучението на учениците със специални образователни потребности ще се подпомага и от ресурсни учители.

Помощните училища трябва да се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа до 5 години от влизането в сила на закона. Те могат да са общински и държавни, като устройството и дейността им ще се уреждат с правилник, издаден от министъра на образованието. Другият вид центрове, които се създават - за подкрепа на личностното развитие, ще са общински. Те ще са за развитие на интересите на учениците, за кариерно консултиране, за превантивна и рехабилитационна дейност, за ресурсно подпомагане или за психологическа подкрепа. Такива може да са и ученическите общежития, астрономическите обсерватории и планетариумите. Центровете за специална образователна подкрепа пък ще извършват диагностична, рехабилитационна, корекционна и терапевтична работа с нуждаещите се ученици.

ОГРАНИЧЕНИЕ

Децата с тежки увреждания няма да могат да се обучават в самостоятелна форма на обучение, въпреки че достъпът до нея се разширява. Тя ще е разрешена за даровити деца и за такива с определени здравословни проблеми. Самостоятелно вкъщи ще може да се учи по желание на ученика или родителя, както и след навършване на 16 г. От просветното министерство възразиха срещу задължението регионалните инспекторати да упражняват контрол как върви домашното обучение. Депутатите обаче не се съобразиха и приеха във въпросните експертни комисии да има и представители на Агенцията за социално подпомагане.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.