iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Говори се, че ще сменят собствеността на Пернишкия политехнически университет

Говори се, че ще сменят собствеността на Пернишкия политехнически университет 10_1445411648

В последно време в кухнята на Пернишкия политехнически университет все повече се коментира смяна на собствеността на университета. Това твърдят хора, запознати със ситуацията там.

Доколко този слух ще се окаже истина най-вероятно ще стане ясно скоро. Макар, че по закон понятие като собственик на университет не съществува, има учредители, които естествено имат водещо влияние. Още при откриването на университета преди пет години стана ясно, че инвеститор в проекта е „Инвестек", която тогава е била еднолична собственост на „Милениа"ЕООД. А всички дялове на „Миления" ЕООД са се държали от регистрирана на Вирджинските острови фирма „Юропа инвесторс инк". Впоследствие обаче „Инвестек" става собственост на новорегистрирано дружество „Дорм", според информационната система ДАКСИ. „Дорм" е комбинация между „Миления" и „Рикриейшън Свищов", което пък от своя страна е собственост отново на офшорна фирма – този път от Кайманите. Сега се коментира, че италиански бизнесмен е собственик на фирма, придобила университета. Което си е чиста смяна на властта, която ще води политиката му. Всъщност от самото създаване на университета до днес финансирането и издръжката на пернишкия университет никога не са били на светло. Затова и коментарите са най-различни.

Университетът обучава основно студенти от чужбина, но дали техният брой е достатъчен с таксите да покрият голяма част от разходите. Преди време дори се появиха информации за предстоящ фалит на учебното заведение – нещо, което беше опровергано от ръководството. Говореше се за забавени заплати – отново без конкретни данни. Все неща, които бледнеят пред официалната статистика, която се изнася от университета. Учредителите на университета преди пет години обещаха инвестиции за над 20 милиона лева. До миналата година в университета са били вложени 10 милиона лева. Пак през 2014 година бе направена и първата копка на новата сграда на ЕПУ, в която ще бъдат инвестирани нови 8 милиона лева. Решението за създаването на Европейския политехнически университет беше гласувано от парламента през юни 2010 година.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.