iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гимназиите няма да приемат ученици от пети клас

Гимназиите няма да приемат ученици от пети клас 04_1429790291

Гимназиите няма да могат реализират ранен прием от пети клас. Това стана ясно вчера след като депутатите от образователната комисия отхвърлиха предложението на Милена Дамянова от ГЕРБ математическите, природо-математическите, езиковите и хуманитарните гимназии да приемат ученици след четвърти клас.

Предложението беше внесено между първо и второ четене на Закона за предучилищно и училищно образование. Така всички гимназии ще могат да приемат ученици чак след седми клас. Ако текстът на Закона бъде приет в този вид и в пленарна зала, математическите гимназии няма да могат да приемат ученици от пети клас, както в момента. Депутатите гласуваха и новата структура на образователната система. Според нея основно образование ще се завършва след седми клас, а гимназията ще се раздели на два етапа-след 10 и след 12 клас. Създава се и нов тип училище-обединено. В него ще се обучават ученици от първи до десети клас.

По-рано вчера МС прие таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища. Както “Монитор” вече писа висшето поскъпва в 9 университета през следващата учебна година. Сред тях е Националната художествена академия. Там специалността “Реставрация” поскъпва от 970 лв. на 1100 лв. Символично увеличение с 36 лв., до 700 лв., има и във Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София, където се подготвят бъдещи рехабилитатори, кинезитерапевти и здравни мениджъри.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.