iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Германски гиганти ще обучават български абитуриенти от бившите техникуми в три града у нас

Германски гиганти ще обучават български абитуриенти от бившите техникуми в три града у нас 04_1429790687

Логистични фирми от Германия ще работят с училища от София, Пловдив и Русе. Също така компаниите ще предоставят и възможност за стаж при тях.

Планира се вече завършилите средно образование нашенци да получават теоретични знания в няколко професионални училища в страната – в София, Пловдив и Бургас.

Това е стратегията на образователния клъстер към Германо-българската индустриално-търговска камара. Целта е да се осъществява дуално обучение – и практика, и теория, като обучаващото предприятие ще взима стажанти, които ще упражняват наученото до четири дни в седмицата.

Теоретичните знания ще се придобиват в уроци в два дни от седмицата. Идеята е курсовете да стартират още тази есен и да бъдат безплатни, а обучаващите се ще получават и заплати от предприятието, в което ходят на практика.

Шефът на клъстера Максимилиан Ерхард уточни, че фирмите, които имат желание да се включат в програмата, са от сферата на услугите, транспорта и логистиката.

Управителят на Германо-българската камара д-р Митко Василев съобщи още, че през 2014 г. търговският обмен между България и Германия е ударил рекордните 5,9 млрд. евро, което е ръст от 10 на сто спрямо година по-рано. По думите на експерта търговията между компаниите от двете страни се развива успешно, но се наблюдава отлив на инвеститори от България.

Въпреки това Василев изтъкна, че повечето компании, които са инвестирали у нас миналата година, биха направили вложение отново. Анкетата, проведена между дружествата членове на камарата, е показала, че става дума за 88 на сто от фирмите. Повечето запитани са обявили, че икономическата обстановка у нас е задоволителна, без да дават крайна оценка. Общо 51 на сто пък са заявили, че искат да се въведе еврото в България.

Василев допълни, че основните фактори, които привличат чужди инвеститори у нас, са евтината работна ръка и ниските данъци. Страната е шампион по евтина работна ръка в Европа, допълни експертът.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.