iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Езиковата в Перник чества юбилей

Езиковата в Перник чества юбилей 01_1453190693

Гимназията с преподаване на чужди езици /ГПЧЕ/ „Симеон Радев” в Перник чества 25-годишен юбилей, като езиковата, както я наричат всички, навърши четвърт век от основаването си през 1991 г. Заедно с това учениците и учителите отбелязват и 137-годишнината от рождението на патрона на училището – видния български общественик и публицист Симеон Радев. Всички школски събития и победи са посветени на юбилея. Преди дни отборите по волейбол на Езиковата за младежи 8-10 клас и 11 -12 клас станаха победители в турнира в общинския кръг.

Днес бе открит училищен музей, събрал цялата гордост от постиженията на учениците и преподавателите. Изложените фотоси са запечатали достойни моменти от успехите на педагозите и младите хора, плод на много търпение и упорит труд. Специално място е отредено за медалите, грамотите и купите, завоювани от младите спортисти на гимназията. Събраното в школския музей е част от ежедневно кипящия живот в голямото семейство на Езиковата.

Събитията са подредени по тематични раздели, наречени „Ние, учителите”, „Ние, учениците”, „ Ние учим интересно” и „Ние се забавляваме”. Обединяващото мото на всичко е „Ние, строителите на съвременна България” по името на едноименната книга на Симеон Радев. Там са наградите на директора Теменужка Крумова, чийто професионален път е започнал в гимназията от самото й основаване, Фиданка Лазарова, която стана първият носител в Перник на ордена на Академическите палми, София Стойнева, уникалната и световноизвестна писателка Здравка Евтимова, която е преподавала в Езиковата, поетът Ангел Малинов, преподавателят по английски език от САЩ Райън Бел – внук на откривателя на изобретателя на телефона Александър Бел и др.

Два пъти ГПЧЕ печели международния конкурс за френска поезия, нейни ученици са лауреати от многобройни олимпиади и конкурси, победители на спортни състезания. Училището притежава най-богатата библиотека с френска литература в страната, дарение от Лион. Деян Маджарски е лауреат на международна олимпиада по философия, а Тихомир Тихомиров спечели едногодишно безплатно обучение в САЩ.

На една от стените в училищния музей е представена дейността на Симеон Радев. Всяка година, докато е бил жив, делегация от гимназията е посещавала неговия син Траян Радев в столицата. „Той ни посрещаше в леденостудения си апартамент в официално облекло, с костюм, вратовръзка и лачени обевки”, разказа преподавателката по френски език Любка Дамянова. За първи път той е отворил кабинета на баща си пред ученици и учители от Езиковата гимназия.

По повод 25-годишния си юбилей ГПЧЕ обяви национален конкурс за есе на тема “Строителите на съвременна България, 21 век”. Над 60 са участниците от цялата страна. Партньор на училището е Националният център на книгата”. Неговият директор Светлозар Желев е председател на журито, оценявало есетата, а в състава му влизат още писателката Здравка Евтимова и Олга Николова – доктор по английска литература, бивша ученичка на гимназията и възпитаница на Харвард. Обявяването на резултатите от конкурса, което е трябвало да стане в София, засега е отложено заради лошото време.

3 863-ма ученици са свързали съдбата си с ГПЧЕ за изминалите 25 години, съобщи директорът Теменужка Крумова. В момента на френски, немски и английски език се преподават седем учебни предмети, като има готовност и за още. ГПЧЕ ще отговори на изискванията за статута на езикова гимназия, съгласно новия образователен закон, увери тя. “Стремим се да подготвяме високо образовани хора, владеещи два и повече езици, които успешно могат да се конкурират на пазара на труда и у нас, и по света. Не са малко примерите на наши ученици, които се реализират в престижни световни компании”, каза Крумова.

В момента в Езиковата гимназия се обучават 720 ученици – 714 в дневна форма и 6 – в самостоятелна. Във всички пет випуска има по 6 паралелки по френски, немски английски език. Тук преподават и двама педагози от Германия и САЩ.

От 52-та преподаватели 9 са били ученици в ГПЧЕ „Симеон Радев”. Вече учим децата на наши ученици, казаха педагозите. В близко бъдеще ще бъдат изработени албуми със снимките на всички преподаватели, които са работили в училището, както и на всички класове, които ще останат за историята на училището и за паметта на поколенията.

Утре учениците и учителите тържествено ще отбележат 25-тия рожден ден на своето училище в театралния салон на Двореца на културата. Изненадите, които са подготвили са много. Ще има филм-книга, в която присъстват и архивни кадри с президента Желю Желев. Учениците пък ще представят малък театрален спектакъл, показващ началото, изминатия път и настоящето на ГПЧЕ. За първи път ще бъде представена песента на Езиковата гимназия, композирана от учителя по музика Дарин Бърнев и по текст на преподавателката по история и немски език Людмила Джонева.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.