iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Езиковата направи школа

Езиковата направи школа 02_1424332230

В ГПЧЕ “Симеон Радев” в Перник направиха школа по математическа лингвистика. Финансирането на учебната дисциплина е от Американска фондация за България, а Езиковата гимназия е единственото училище в града, което получава финансова инжекция по този проект за 2015 година.

Заслугата е на преподавателката и ръководител на школата Елизабет Игова. Нейни ученици вече втора година могат да се похвалят и с национални постижения.

От няколко години Американска фондация за България подкрепя проекти в сферата на образованието и по-точно в раздел “Математика и природни науки”.

Математическата лингвистика е в основата на компютърната лингвистика и заслужено се радва на интерес от страна на учениците, които нямат възможност да изучават дисциплината като предмет в учебната програма, споделя преподавателката. Математическата лингвистика изучава езика като система и се базира на логическото мислене. От 2003 г. в страната се провеждат и олимпиади по тази дисциплина.

Има добра новина и за по-малките ученици. Школата набира участници в пети и шести клас от училищата на територията на региона – срокът за записване е до края на месец февруари. Желаещите могат да се записват и да търсят повече информация на тел.0879168956 и на e-mail [email protected].

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.