iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Езиковата гимназия спечели националната олимпиада за правата на човека

Езиковата гимназия спечели националната олимпиада за правата на човека 06_1403678673

Езиковата гимназия спечели националната олимпиада за правата на човека. Ръководител на отбора е Мариета Атанасова, като състезанието беше между 17-20 юни в Приморско.

Деян Маджарски и Емилия Виденова спечелиха журито със задълбочената си подготовка по актуалната тема и уменията си да излагат своите тези убедително и аргументирано.

Тяхната подготовка е започнала още в началото на учебната година, когато след обучителен курс с преподавателите беше уточнена съдържателната част и обема от проблеми, които ще бъдат включени в предстоящата олимпиада, споделя преподавателката им Мариета Атанасова.

Първоначалният брой училища беше 30 от цялата страна, а на заключителния етап се явиха 16 училища с по двама участника. Преподавателите предварително бяха запознали учениците с темите -8 на брой, по които трябваше да напишат есе с обем до 3 страници, в което да изразят собствено мнение. Национална комисия разгледа есетата и изработи регламента.

Олимпиадата включваше 2 кръга за индивидуално и един за групово участие. На полуфинала след защита на есетата бяха допуснати 8 ученици от 7 училища, сред които и нашите представители- Деян Маджарски от 11клас с есето на тема “Граници на толерантността” и Емилия Виденова от 10 клас- с есето “Да приемеш и да живееш с различията”.

Пернишките ученици бяха класирани на 1 и 2 място след втория кръг, в който трябваше в рамките на 10 минути подготовка и 10 минути изложение и защита пред 9 членна комисия да обосноват правен казус- Деян “Избирателните права на жените, конкретно 50% квота за депутатски места за жени в Дания”, а Емилия “Правомощията на православната църква и “гей” парада”.

Двамата се представиха отлично и спечелиха не само високата оценка на националната комисия, но симпатиите и одобрението на останалите участници, които ги аплодираха в залата. Особен възторг предизвика заключителният казус на Деян Маджарски относно дискриминацията мъже- жени, когато като пример разгледа отношенията между Хемингуей и третата му съпруга Гелдхорн и завърши с цитат от “За кого бият камбаните” – “Човекът не е Остров, вътре в себе си затворен, човекът има връзка с Континента, той е част от всичко друго, отмъкне ли Морето буца пръст, по-малка става територията на Европа, както ако откъсне Полуостров цял или събори Замък на твой приятел или твоя собствен Замък, всяка човешка смърт те навалява, аз съм част от цялото Човечество и затова недей да питаш за кого бие камбаната: камбаната бие за теб”. Отборът на Деян спечели първо място в груповото състезание, чийто казус беше на тема “Избори- избирателни права”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.