iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Евростипендиите се повишават

Евростипендиите се повишават 06_1433248852

Освен скок на университетските стипендии се очаква и увеличение на европейските – до 150 лв., като това ще стане факт, ако финансовото министерство одобри предложеното от просветното ведомство повишение на наградите за успех, съобщи зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков.

Както „Монитор“ вече писа, университетските стипендии могат да се увеличат до 150 лв. през следващата учебна година, след като разчетите на МОН бъдат представени пред финансовото министерство. В момента

максималната сума за награда за успех достига 120 лв

За да няма дискриминация обаче ако увеличението на университетските стипендии бъде одобрено, то ще важи и за европейските.

В момента бонусите за успех от Европа също са 120 лв. До момента евростипендии се полагаха на студентите от всички специалности. В новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” обаче е заложено европейските стипендии да

поощряват само студентите от приоритетните

професионални направления. Със сигурност евростипендии ще има за специалностите, свързани с инженерни, технически, педагогически и аграрни науки. Медицината също е приоритетна за страната област, но там няма проблем с недостиг на студенти, а с изтичане на вече завършили специалисти. До момента единственото изискване за кандидатстване беше студентите да имат среден успех над добър 4. Досегашният проект за евростипендии приключва през тази учебна година. Все още не се знае какъв ще бъде новият бюджет. Отделно от това Европа отпуска средства и за студентски награди. Те обаче вероятно няма да бъдат ограничени само до приоритетните специалности.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.