iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Европейският политехнически университет в Перник вероятно няма да приеме студенти тази година

Европейският политехнически университет в Перник вероятно няма да приеме студенти тази година 05_1401347702

Европейският политехнически университет (ЕПУ) в Перник вероятно няма да приеме студенти тази година.

Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) поряза 3 от специалностите му и отказа да ги акредитира.

Много е възможно обаче и онези студенти, които вече учат в университета, да довършат образованието си в други вузове, за да имат дипломите им все пак някаква стойност., съобщава „Стандарт“.

За това обаче решение трябва да вземе Министерството на образованието (МОН), твърдят запознати от НАОА. Те припомнят, че по подобен начин навремето се процедираше с младежите от Славянския университет в България, който бе закрит. „Все още е рано да говорим за прехвърляне на студенти, тъй като текат процедури. При всички положения обаче ощетени студенти няма да има“, бе коментарът на просветното министерство.

От МОН отказват коментар и във връзка с делата, които Пернишкият води срещу тях, с мотива, че все още не са приключили.

Пернишкият университет не е пред закриване въпреки отказаната акредитация. Той обаче има сериозни проблеми с дипломите си, които просветното министерство не признава. От своя страна вузът води две дела срещу МОН, едното заради тапиите, другото заради това, че му е попречило да приеме чуждестранни студенти. Последния пирон заби Министерският съвет, който в началото на май не включи Пернишкия университет в списъка на вузовете, които ще приемат нови студенти на основание оценката от НАОА. На практика обаче вузът има право да кандидатства за втори път за програмна акредитация на специалностите си, ако поправи слабостите, констатирани от агенцията.

Големият проблем със студентите в ЕПУ е, че много от тях идват от чужбина, при това не от европейски държави и слабо се ориентират в лабиринтите на българското висше образование. Налага се изводът, че те са избрали Пернишкия, поблазнени от възможността за купуване на европейска диплома. Така университетът, който през 2010 г. бе открит с рамо, дадено лично от тогавашния премиер Бойко Борисов, на практика служи като трамплин за европейско висше с все още неясно качество на студенти от трети страни.

В момента Пернишкият университет има възможно най-ниската оценка от Агенцията за оценяване и акредитация – 4,01. Оценка 3,99 би означавала закриване, така че на практика той се е спасил само на косъм.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.