iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Държавата ще съфинансира европейската схема "Училищно мляко"

Държавата ще съфинансира  европейската схема "Училищно мляко" 08_1439359736

Държавата ще съфинансира европейската схема "Училищно мляко" и по този начин ще може доставката на млечни продукти да обхване всички училища и детски градини, включително и частните.

Това става ясно от публикувана наредба за прилагане на схемата, публикувана на сайта strategy.bg.

Схемата се прилага от 2009 г., но интересът към нея е слаб именно заради ниското ниво на подпомагане от Европейския фонд за гарантиране в земеделието. За разлика от схемата "Училищен плод" по тази не се позволява финансиране на административните разходи и тези за логистиката. Затова е решено държавата да осигури останалото финансиране. В края на май земеделският министър Десислава Танева обяви, че за целта ще са нужни общо 8 млн. лв., които ще бъдат включени в бюджета на държавен фонд "Земеделие". Вчера от ведомството обаче коментираха пред "Сега", че все още не е ясно точно колко ще струва на държавата програмата.

Според публикуваната наредба схемата ще обхване децата от общинските, държавните и частните училища и детските градини - от първа група в детската градина до IV клас. За децата от първа група в детските градини до подготвителна група в училищата може да се дава до 250 мл прясно мляко, 200 грама кисело мляко или 30 грама сирене или кашкавал. За децата от I до IV клас количествата са същите, но с различни стойности на мазнините. В списъка с допустими млечни продукти са включени и млечни продукти с до 5% добавена захар, ако в тях има плодов сок, какао или овесени ядки.

"Целевото разходване на националните финансови средства по схема "Училищно мляко" се характеризира с висока добавена стойност и широкият социален отзвук на мярката превишава многократно монетарната стойност на финансовото подпомагане. В този аспект схема "Училищно мляко" може да се яви като партньор в дългосрочен план на българските производители", пише в мотивите към наредбата. От сектора вече са проявили интерес към схемата и от земеделското ведомство очакват голям отзвук.

Доставките ще се правят от 15 септември до 31 май, става ясно от наредбата. По схемата могат да подадат документи учебни заведения, общини или фирми, които снабдяват училища и детски градини.

ПЛОДОВЕ

От 17 август пък започва приемът на документи за другата схема - "Училищен плод", която се радва на голям интерес. Заявления могат да се подават до 23 септември. Предвиденият бюджет е 14 млн. лв., като очакванията са през предстоящата учебна година да се възползват от 480 хил. деца от първа до подготвителната група в детските градини и децата от I до IV клас в училищата. На всяко дете се полагат плодове и зеленчуци за 27 лв. без ДДС. От тази година има изискване доставките на плодовете и зеленчуците да се правят от българския пазар без бананите и цитрусовите плодове.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.