iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Директорите на училищата ще могат да пускат учениците в екстремни ваканции

Директорите на училищата ще могат да пускат учениците в екстремни ваканции 07_1468211358

Директорите на училищата ще имат право да пускат учениците в екстремни ваканции за срок от три дни, като това може да се случи в ситуация на авария, грип или влошена пътна обстановка. Тези промени предвижда новият стандарт на Министерството на образованието и науката (МОН) за организацията на учебния процес, за които „Монитор“ научи в аванс. Очаква се документът да бъде представен официално тази седмица за обществено обсъждане.

В момента неучебни дни могат да се определят само от министъра на образованието. Според новите правила обаче директорите ще имат свободата да взимат решение при екстремни ситуации. Така например, ако в дадено училище има много заболели деца, школският шеф може да разпусне учениците, без да чака общата заболеваемост на съответния град или област да достигне определен процент, както е в момента, обясниха от МОН. Ако пък в дадено училище се спука тръба или има авария, директорът също може да пусне учениците за срок до 3 дни. В случай, че ситуацията изисква повече неучебни дни, може да се пусне повторна ваканция, но с решение на кмета.

Също така Министерството на образованието и науката (МОН) дава свобода на училищата да организират учебния ден по своя преценка, така че времето в клас да се използва максимално ефективно и удобно. Така например в гимназиите ще има възможност за блокчасове с две големи междучасия, обясниха от ведомството. Правилата ще бъдат разписани в стандарт. Така вместо шест отделни часа, учениците ще имат три блока от по два слети урока по предмет и почивката между тях ще е 20 минути, колкото е и голямото междучасие в момента.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.