iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Директорите на гимназиите обсъдиха матурите на среща

Директорите на гимназиите обсъдиха матурите на среща 05_1431436272

Днес се събраха директорите на учебни заведения от Перник. Основните теми бяха организацията на националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити.

„В момента тече националното външно оценяване за четвърти клас. Проведоха се изпитванията по български език, математика. Днес /б.а. вчера/ е „Човек и общество", утре /б.а днес/ е „Човекът и природата". Тук имаме 872 ученика, от тях 30 със специални образователни потребности. За седми клас имаме 939 ученика, които ще се явят на изпитите по български, математика, които са първи модул Национално външно оценяване, а втория вече се използва като приемен изпит за профилирани професионални гимназии. Изпитът ще се проведе в 29 училища .Към момента сме създали организация в 78 зали, над 300 учители ще бъдат ангажирани като квестори и консултанти. Консултантите са по български език и литература и за деца със специални образователни потребности. Най-големите ученици – дванайсетокласниците ще се явяват на държавни зрелостни изпити, като първия като задължителен по български език и литература; вторият по избран от тях предмет. Изпитите са на 20 и 22 май .По български език е на 20 май и за седми клас и за дванайсти клас, на 22 е математика за седмокласниците и вторият избран държавен зрелостен изпит. Изпитите ще се провеждат в 15 училища, ангажирани са около 100 зали в областта за това. Около 400 учители ще участват като квестори и консултанти. Учениците които са подали заявления са 973 за втория държавен зрелостен изпит и 961 за български език и литература. Разбира се, предстои да приключи учебната година и тези които имат поправителни изпити и не ги положат, т.е. не завършат успешно 12 клас ще загубят правото да се явят на тези изпити" – поясни директорът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Коконова.

Това, което е важно да се отбележи, че изпитите ще се проведат под видеонаблюдение.

Преди да започне официалната дискусия за предстоящите изпити, директорите бяха запознати накратко за дейността на Информационен център Перник.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.