iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Девет университета искат увеличение на таксите

Девет университета искат увеличение на таксите 04_1427883176

Девет от държавните университети са заявили увеличение на таксите за обучение, като това става ясно от проекта на постановление за определяне на сумите, които студентите и докторантите ще плащат през учебната 2015/2016 г.

Документът е публикуван на сайта на МОН за обществено обсъждане.

Най-голямо увеличение - 27% на таксите, е заявил Техническият университет във Варна. Реалното увеличение на обучението варира от 80 до 250 лв. и ако бъде прието от есента, възпитаниците на ТУ-Варна ще плащат по 650 лв. на година за редовно обучение или 1100 лв., ако лекциите се водят на английски. Сериозно увеличение се предвижда за докторантските програми - там сумите достигат 900 лв. за редовно и 600 лв. за задочно обучение. С 25% ще се увеличат таксите в Химикотехнологичния и металургичен университет - годишната такса скача от 400 лв. на 500 лв. Таксите за докторанти обаче остават същите - 450 лв.

Обучението по реставрация в Националната художествена академия ще струва 1010 лв. за година, досега таксата беше 970 лв. Останалите специалности също поскъпват - от 840 на 880 лв. От 75 до 150 лв. е увеличението на докторантските програми - съответно за задочно и редовно обучение. Така от есента таксите стават съответно 600 и 1200 лв.

Със 136 лв. ще се увеличат таксите за магистърските програми след бакалавърска степен в столичния Медицински университет - от 664 на 800 лв. Таксите за специалностите по обществено здраве също се увеличават, но с 36 лв. - от 664 на 700 лв. за година. Обучението по медицина, дентална медицина и фармация остава без промяна - 900 лв.

С 40 лв. ще се повишат таксите за най-масовите специалности в бургаския университет "Асен Златаров" - педагогика, администрация и управление, икономика, туризъм, природни науки, математика и информатика. От есента първокурсниците по тези програми ще плащат по 400 лв. за година.

Столичният Технически университет повишава таксите за задочниците с 20 лв. - от 350 на 370 лв. за година. В Икономическия университет във Варна увеличението варира от 20 до 40 лв. на годишна база, което е под 6% ръст спрямо сегашните такси. Минимално увеличение е поискал и библиотекарският университет (УниБИТ). Така от следващата учебна година годишната такса за модната напоследък специалност национална сигурност ще бъде 808 лв. за редовно и 506 за задочно обучение.

Постановлението за размера на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища се приема от Министерския съвет по предложение на самите вузове. В момента има законова разпоредба, според която сумите за обучение не трябва да надхвърлят две трети от държавната субсидия за студент от съответната специалност.

НОВО НАЧАЛО

30 първокурсници ще бъде приети от есента за обучение по най-новата бакалавърска програма на Софийския университет хебраистика, съобщи зам.-ректорът по учебната дейност доц. Милена Стефанова. Това ще бъде интердисциплинарна специалност с практическа насоченост, която ще подготвя специалисти по въпросите на Близкия Изток и Израел. Обучението ще има три модула - филологическа подготовка, история и стопанство на Израел. Кандидатства се с изпит по история на България или матура по един от следните предмети - история, български език и литература или чужд език. В балообразуването оценките от изпита и от матурата ще бъдат с еднакъв коефициент 3. Задължително изискване при подаването на документите ще бъде кандидатите да владеят английски език на ниво поне B2 по Европейската езикова рамка. Това ще е необходимо, тъй като програмата ще се развива съвместно с университетите в Хайфа и Йерусалим и част от лекциите ще се провеждат на английски. Таксата ще бъде 500 лв. за година. Местата за прием трябва да бъдат официално одобрени от правителството.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.