iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Децата в първи и в пети клас може да останат без учебници

Децата в първи и в пети клас може да останат без учебници 02_1454914792

Децата, които ще бъдат в първи и в пети клас тази есен, може да останат без учебници почти до средата на втория срок, като причината е влизането в сила на новия закон учениците в двата класа трябва да учат по нови учебни програми, а написването и издаването на качествени учебници, които да спечелят одобрението на образователното ведомство и да бъдат харесани от преподавателите, отнема повече от година.

Скандалът около новите програми доведе до смяната на ресорния министър проф. Тодор Танев с вицепремиерката Меглена Кунева. От медийните й изяви стана ясно, че влизането в сила на новите учебни програми ще стане тази есен. От БСП внесоха проектозакон, с който предлагат отлагане с една година на новите програми, за да могат да се направят учебниците.

Шефът на издателство „Просвета“ Никола Кицевски обясни пред БНР, че е достатъчно само да се променят сроковете в закона, които не могат да бъдат спазени, и политическата отговорност за това ще е на ГЕРБ. По думите му за написване на един учебник трябват 7 месеца, следва одобрение от комисия в МОН, издаване на екземпляри от вариантите, от които учителите трябва да харесат един, и накрая финално отпечатване. Или общо 14-15 месеца.

Според ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, ако учебниците за първи и за пети клас бъдат напечатани, без да са готови програмите за целия курс на обучение, има опасност част от важния материал да изпадне.

Засега ГЕРБ и реформаторите нямат намерение да пипат закона.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Юли-2015

30-Юни-2015

01-Юли-2014

30-Юни-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com