iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


“Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” остава да се учи в шести клас

“Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” остава да се учи в шести клас 03_1458195959

Фолклорната песен “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” и епосът за Крали Марко остават в учебната програма и ще се изучават в шести клас в часовете по история и цивилизации, каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов на представяне на учебните планове за 2-и, 6-и и 8-и клас. То беше организирано от клуба по дебати към Втора английска гимназия “Тамас Джеферсън” в София. Над 100 гимназисти, експерти и учители събра последното обсъждане на учебните програми, преди да бъдат приети.

Преди това програмите

са били обсъдени

на 150 срещи с

над 2000 учители, обясни Стаматов.

“Балканджи Йово” досега се изучаваше в пети клас, но заради кървавите сцени в песента и по искане на родители екипът на бившия министър Тодор Танев предложи да бъде извадена от учебната програма.

При изучаването й сега в часовете по история и цивилизации ще се набляга на междупредметните връзки - съдържание от един учебен предмет препраща към друг, обясни Стаматов.

“Като чуете

Шипка, какво си

спомняте -

стихотворението

или историята?

Стихотворението, но историята го надгражда, прави нещата по-ясни. Защо да не свържем биологията с Айфеловата кула - тя е модел на човешката кост”, даде пример за междупредметните връзки и министър Меглена Кунева.

“История славянобългарска” на Паисий Хилендарски вече ще се изучава непрекъснато от 7-и до 10-и клас, съобщи още Стаматов. По литература ще има откъс от произведението в девети клас, а по история ще се изучава в 7-и, 8-и и 10-и.

Междупредметни връзки ще се заложат и при изучаването на възрожденските песни.

Стотина ученици от Втора английска гимназия и учители бяха изпълнили залата в гимназията в София.

Те ще започнат да влизат в програмата от шести клас в часовете по музика с “Къде си вярна ти, любов народна”.

В седми клас по литература вече ще се учи “Стани, стани, юнак балкански”. Учителка по литература пък разказа как когато нейни ученици трябвало да изучават песните на Добри Чинтулов, поискали да пеят в час, вместо да ги рецитират.

Ново в програмата по литература в осми клас пък ще са откъси от Библията за Исус и Богородица, съобщи още зам.-министър Стаматов. Ще бъдат добавени и сонети на Шекспир вместо досегашните на Петрарка, каза още той.

В нито един момент не е имало замяна на “турско робство” със съжителство, османско владичество е терминът в програмите по история, а робство и съжителство са термините по литература, обясни Стаматов.

В новия вариант на програмите обаче за периода на турското робство ще се изучава политическият модел на османската империя и обществото и бита на поданиците ѝ. Втората част всъщност заменя използването на “съжителство”, което бе записано в първоначалния вариант на програмата. Съжителство има в програмата и в момента и то описва именно битовата страна на живота, казаха учители по история.

“Заложили сме силно

олекотяване на

учебното

съдържание, създаване на свобода на учителя, за да направи допълнителен избор според класа и индивидуалните особености на учениците. До 60% от учебните програми ще са за ново съдържание, а останалото - за контролни, преговор, затвърждаване”, разясни зам.-министър Стаматов.

Наесен за първи път ще има истински електронни учебници

За първи път тази година издателите освен хартиен учебник трябва да подготвят и на съвременен електронен носител, който не е просто сканирани страници. Това каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Онлайн учебниците няма да са безплатни за гимназистите, защото трудно се изготвят, но цената ще е само между 1 и 4 лв. Те ще се плащат чрез есемес.

Учебниците от 1-и до 7-и клас ще са безплатни за децата, но ще се плащат от държавата. Водят се разговори за електронен носител на един учебник от 1-и до 7-и клас държавата да отдели 2,50 лв.

Чисто нови ще са учебниците на първолаците тази есен, защото ще са отпечатани за първи път - никой няма да ги е използвал. Изготвянето на изцяло нови учебници се налага заради новите учебни програми. Скоро щяло да стане ясно дали букварите ще са по старите, или по новите програми. Решението ще се вземе внимателно, защото, “ако образователното министерство си позволи лукса да наруши законодателството, за да издаде какъвто и да е учебник, това би било много лош сигнал към цялото общество - ще кажат, че в ръцете на всяко българче има незаконен учебник. Тава не може да се случи”, каза Стаматов.

Учители, а не университетски преподаватели ще преобладават сред авторите, а в оценяването ще могат да се включат всички учители по съответния предмет.

Няма идеален учебник, те са писани все пак от хора, обобщи Стаматов. И пиесите на Шекспир завършват с извинение към публиката, дори той казва: “Ако нещо ви е подразнило в тази пиеса, простете”, допълни министър Меглена Кунева.

Тежестта на класната работа е намалена. Предпочитам да не е така, защото човек цял живот се явява на изпити. Това каза на дискусията ученикът Спартак Цаков.

“По въпроса за оценяването - запозната съм с оплакванията, че шестиците в едно или в друго училище не са едни и същи. Така е. Цялата история е в непрекъснато преследване на справедливостта”, каза пред учениците министърът на образованието и науката Меглена Кунева. И напомни, че конкуренцията те прави по-успешен в живота.

Тя призова самите ученици да станат посланици на идеята да не се преписва на матурите. Засега МОН се отказва от това матурата по български език и литература да е в 3 части като мярка срещу преписване, съобщи заместникът ѝ Диян Стаматов. Идеята беше учениците да предават работите си след всеки модул и да не могат да се връщат към тях след почивката. “Не е редно да правим промяна във формата по време на годината, всяка промяна трябва да е известна на учениците преди 15 септември. Не трябва да объркваме зрелостниците”, мотивира решението той.

Министерството щяло да вземе мерки за сигурността на държавния зрелостен изпит със стабилно техническо обезопасяване.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.