iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Четири института кандидатстват за статут на изследователски университети

Четири института кандидатстват за статут на изследователски университети 03_1458546292

Четирите най-силни в научно отношение висши училища у нас ще кандидатстват за статут на изследователски университети, като това са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Техническият университет - София, Медицинският университет - София и Химикотехнологичният и металургичен университет. Това означава и допълнителна акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация.

С наскоро приети промени в закона за висшето образование, въвеждащи нов модел на финансиране на вузовете, бяха регламентирани и нов тип висши училища - изследователските. Те трябва да отговарят на същите условия като обикновените университети - да обучават по-широк кръг специалности от професионални направления - в поне 3 от 4-те основни научни области, да разполагат с материална база, с академичен състав на основен трудов договор, който да води поне 50% от лекциите и т.н., плюс новодобавеното изискване да разполагат и със система за защита на интелектуалната собственост. Заедно с това обаче те трябва да дават "значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни постижения" и да имат "високи резултати от научноизследователска дейност". Критериите за това допълнително ще се уточняват в акт на МС. Изследователските университети би следвало да получават и повече средства.

Ректорът на ТУ-София проф. Георги Михов коментира, че задължително ще кандидатства за изследователски статут, тъй като това произтича от позицията на университета му на едни от най-добрите у нас. Подобни намерения са изразявали и МУ-София, както и ХТМУ.

ПРИЗНАНИЕ

"Приветстваме новия модел на финансиране, стимулиращ университетите да повишат качеството и количеството на научните си изследвания, защото не може да има качествено висше образование без сериозни собствени научни изследвания", коментираха от СУ. Оттам заявиха, че подобни висши училища заслужават не само повече средства, а и престижа, който един такъв статут ще им даде. "СУ е на първо място по научни резултати сред българските университети (над 25% на сто от цялата научна продукция на висшите училища) и затова ще предприеме необходимите стъпки за преобразуването му в изследователски университет", заявиха оттам.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.