iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Че българският дух все още не е загубен показват ученици от 16-то основно училище

Че българският дух все още не е загубен показват ученици от 16-то основно училище 05_1400654171

Че българският дух все още не е загубен показват ученици от 16-то основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Перник.

Децата от 6-ти "а" клас са изготвили стихосбирка, в която събраха български патриотични автори и техни произведения. Идеята за това е на класният им ръководител Милена Алексиева, която е старши учител по български език и литература. Представянето на патриотичната стихосбирка се е състояло в понеделник. На него всеки един ученик, който е избрал по един автор и негово произведение за България се е представил и обосновал защо се е спрял на дадената личност. На децата им били раздадени картончета във формата на страната ни, на които пише "Обичам България, защото...", направени от класния им ръководител госпожа Алексиева. Ученичката Анелия от класа също била сред тях. Днес, когато се прибирала от училище се изненадала от нещо необичайно по пътя й за вкъщи.

"Днес на прибиране от училище видях това закачено на едно дръвче, направи ми силно впечатление... От училище правихме представяне на стихосбирка и ни раздадоха тези картончета, но не очаквах че някой ще го закачи на дръвче.", сподели Анелия пред ZaPernik.com.

"Случайно видях това на дръвчето и реших, че сред снимките на замърсените места, ще е добре да има и нещо положително.", споделя още младото момиче.

Една легенда гласи: Когато Господ раздавал земя на народите, българите закъснели – за тях нищо не останало и Той им дал късче от Рая. Именно на това учи госпожа Алексиева своите ученици, които възприемат чутото и дори го показват с действията си. А закачането на картончето на дръвчето е положителен показател за бъдещето на България.

Същата легенда за България разказа професор Антон Бончев на дискусионен форум с дейците на културата в Перник, който се проведе във вторник.

"Това, което стана не е нормално, това не е България каквато трябва да бъде, каквато може да бъде”, каза академик Антон Дончев. „Ние, българите, сме се съхранили, защото сме родени от словото. Защото сме приели като нафора, нещо без което не можем да живеем – говора и писмеността. След като тези хора са ни дали инструмента на общуване, нека да го използваме, нека си говорим като българи, нека имаме самочувствието, че сме извървели толкова дълъг път”, каза още Дончев.

Въпреки, че повечето ученици търсят късмета си зад граница след като завършат, а голяма част от останалите в България младежи са неграмотни и съсипват живота си, в Перник все още има надежда, че нещата ще се променят. Именно тази надежда са учениците от класа на Милена Алексиева.

Може би, ако има повече такива знаци като картончето закачено на дръвче страната ни ще се превърне в по - добро място за живот и младите няма да я изоставят.

А посланието "Обичам България, защото..." може да продължите в коментари под статията.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.