iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Частните училища със слаби оценки няма да получават субсидии

Частните училища със слаби оценки няма да получават субсидии 12_1419258545

Частните училища няма да получават субсидия ако показват слаби оценки при проверките на образователните експерти.

Става дума за школа, в които са открити нарушения или показват ниски образователни резултати. Това уточни шефката на просветната комисия в парламента Милена Дамянова по време на последното заседание, когато депутатите приеха на първо четене закона за предучилищно и училищно образование на ГЕРБ. Междувременно беше отхвърлен проектозаконът за народната просвета, внесен от депутати от БСП.

Ако законът на ГЕРБ бъде приет и в пленарна зала в сегашния му вид, държавата ще започне да изплаща субсидия и на частните училища. Тя ще е в размер на единния разходен стандарт за ученик,

който е около 1300-1400 лв.

Ако това се случи, таксите в частните школа ще бъдат намалени с тази сума. Освен това частните ученици също ще имат право да получават стипендии от държавния бюджет. Тези пари обаче няма да се раздават безусловно.

Ако частното училище показва слаби резултати при проверките на образователните инспектори, субсидията ще бъде отнета. Училището ще започне да получава отново държавни пари, когато отстрани нарушенията.

Проектозаконът предвижда още такива проверки да се правят на всеки 5 години.

Те ще се наричат инспектиране

което представлява изготвяне на цялостна независима експертна оценка на качеството на предоставяното от детската градина или училището обучение. За инспектиране в школата се заговори още преди 3 години. Идеята е инспектори да влизат в училищата и

да оценяват по скалата от 1 до 5

цялостната дейност на училището, която включва както преподаването, така и материалната база, училищната среда и изобщо психоклимата, в който са децата. Освен да установяват пропуски, инспекторите ще дават и препоръки как училището да подобри цялостната си работа.

Оценката ще има значение и за бюджета на държавните училища. Ако показват добри резултати, те ще получават допълнително средства за качество. В инспектирането ще участват не само експерти, но и родители, ученици и учители. Родителите и учениците ще попълват анкети, с които ще дават мнение за цялостния училищен живот. Преподавателите пък ще имат възможността да си направят и самооценка.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.