iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Частните детски градини и училища няма да получават средства за целодневно обучение

 Частните детски градини и училища няма да получават средства за целодневно обучение 02_1423573556

Председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова от ГЕРБ каза, че частните училища ще получават средства от държавата само за обучението на децата. Тя се срещна с директори на учебни заведения от Велико Търново.

Частните детски градини и училища няма да получават средства за целодневно обучение, за извънкласни дейности, нито за работа с деца със специални образователни потребности.

За тези училища не е предвидено също така да се отпускат и бонуси за добри образователни резултати, стана ясно от изказването на Дамянова, която е вносител на законопроекта за училищно образование. Тя припомни, че извън делегираните бюджети са предвидени редица добавки за държавните и общинските училища - например за условно постоянни разходи отопление. Тези суми няма да се влияят от броя на децата. Добавките бяха въведени при правителството "Орешарски" и покриват разходи за поддръжката на сградата и материално-техническата база на училищата, такса смет, отоплението и др. Едно училище може да получи до 27 хил. лв.

Финансирането на частните училища бе една от спорните теми при обсъждането на законопроекта на първо четене в пленарна зала преди седмица. Въпреки критиките отляво проектът мина с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Вече тече срокът, в който преди обсъждането на второ четене депутатите могат да направят свои предложения по текстовете на проекта.

Това, около което ще се обединим, е учебните програми да се утвърждават само за началните класове, каза още Милена Дамянова във Велико Търново. В проекта на ГЕРБ за първи път се предвижда училищата да разпределят сами учебния материал. Това означава, че педагогическият колектив на едно учебно заведение ще може да разработва собствени учебни планове при спазване на общия брой часове за съответния клас. "Твърди" учебни програми ще има само за учениците от I до IV клас. Дамянова даде за пример Финландия, където стандартите и програмите са рамкови. "Там няма нещо задължително, определено от държавата. Учителят сам избира как да постигне това, което държавата иска от него", обясни депутатката и добави, че и при нас е дошъл този момент. Лично аз не съм привърженик на такива детайлни програми, защото това ограничава и поставя в рамка, като няма как да се приложи индивидуалният подход към децата, обясни идеята председателят на просветната комисия.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.